среда, 28 фебруара, 2024
vesti online

IZRAEL GLAVNA META: Zlikovci i ubice islamske države hoće da osvoje Jerusalim!

Prema njihovom verovanju Muhamed rekao da će se i ID na području Sirije obračunati sa armijama Zapada, i da će se na tom mestu sudariti islamska vojska sa njihovom, i da će tu odneti veličanstvenu pobedu.

Kada se to dogodi, počinje odbrojavanje do apokalipse koja će doći tako što će, neki od njih veruju, kalifat poharati Istanbul, ali potom biti pobeđen od strane vojske koju će predvoditi anti-Mesija koji će doći iz istočnog Irana. Kada ostane svega nekoliko hiljada džihadista u Jerusalimu, sa neba će sići Isus (kao drugi najpoštovaniji prorok u islamu) i odvesti muslimane do pobede.

Oni veruju da samo legitimni autoritet (dakle: kalifat) može da pokrene džihad i da prioritet nije napadanje ne-muslimanskih zemalja već čišćenje islamskog društva. Zbog toga palestinsku organizaciju Hamas, primera radi, vide kao otpadnike koji nemaju nikakav autoritet i smatraju da se prvo sa njima treba obračunati, pre obračunavanja sa Izraelom. Rivalitet između Hamasa i ID-a zabeležem je više puta, ali nije jasno dokazan, naročito zbog pojačavanja aktivnosti ID-a u Gazi.

ŠTA DRŽE U OVOM TRENUTKU

U Iraku, Islamska država kontroliše severozapad zemlje i njena vlast se proteže do oboda Bagdada. U pitanju su provincije (ili delovi provincija): Bagdad, al-Anbar, Kirkuk, Saladin, Niniva i Babil. Odokativno, u pitanju je jedna četvrtina ukupne teritorije Iraka.

Što se tiče Sirije, radi se o sledećim provincijama, ili njihovim delovima: Alepo, Raka, Al-Hasaka, Deir ez-Zor, Homs, Hama, Idlib, Damask i Latikija. U pitanju je odokativno oko polovina teritorije Sirije.

Libiju dele na tri istorijske provincije: Barku, Fezan i Tripolitaniju. Kada, i ako budu zauzeli čitavu zemlju, ta podela će ostati. Za sada efektivno kontrolišu gradove i oblasti oko gradova: Tripoli(dakle, prestonicu), Derna, Nofalija, Sirt, a možda i al-Bajda, Bengazi i al-Kums. Takođe se veruje da kontrolišu i neka naftna polja.

Pored toga, nakon što je nigerijski Boko Haram objavio vernost kalifatu, teritorija koju kontrolišu u toj zapadnoafričkoj zemlji postala je deo Islamske države. U pitanju je njen krajnji istok, a naziv provincije glasi: vilajet al Sudan al Garbi. (isra-news)