„Ovo je linija fronta između slobodnog i civilizovanog sveta i radikalnog islama,“ rekao je Benet na vrhu brda u Samariji, ukazujući na blizinu Tel Aviva i Jerusalima.

Izrael se nalazi na čelu globalnog rata protiv terorizma, zaustavljajući radikalni islam na putu napada na Evropu, rekao je lider Bajit Jehudija Naftali Benet u video snimku objavljenom u The Jerusalem Postu u utorak.

Video snimak je Benetov odgovor na nedavni teroristički napad na karikaturiste i jevrejske lokalitete u Parizu i Kopenhagenu, što je pojačano evropskim kritikama izraelske politike.

U video snimku Benet stoji na vrhu brda u Samariji i pokazuje da je Tel Aviv udaljen samo 9 milja (15,5 km) odatle.

Lider Bajit Jehudija opisuje pretnje s kojima se Izrael suočava: Hezbolah na severu, Islamska Država na istoku i Hamas na jugu.

„Ovo je linija fronta između slobodnog i civilizovanog sveta,“ Benet je pokazao prema Tel Avivu na zapadu i „radikalnog islama,“ rekao je on, pokazujući na istok.

„Zaustavljamo tok radikalnog islama koji navire iz Irana i Iraka sve do Evrope,“ naveo je on. „Kada se borimo protiv terorizma ovde, štitimo London, Pariz i Madrid.“

Benet je ponovo pokazao prema zapadu, rekavši da ukoliko se Izrael odrekne zemlje na kojoj stoji- na Zapadnoj obali- onda će četvoro njegove dece u Raanani biti u opasnosti.

„Očekivati od nas da se odreknemo ove zemlje nema smisla,“ rekao je on.

Video snimak se završava sa Benetom koji izjavljuje: „Vaš put demokratije počinje ovde. Vaš rat za slobodu govora počinje ovde. Vaš rat za dostojanstvo i slobodu počinje ovde.“

Zatim su se na ekranu pojavile reči „Izrael se bori za vašu slobodu.“

Video snimak je objavljen nedelju dana nakon što je Benet osudio ambasadore Evropske unije zbog njihovih stavova prema Izraelu.

„Izostaviti Izrael, prekrstiti ruke u nadi da ćemo počiniti samoubistvo, jer ćemo u finansijskom smislu propasti ako to ne učinimo, zaista je nemoralno iz moje perspektive,“ rekao je Benet.

Prema izveštaju Vojnog radija, Benet je rekao da izaslanici nisu shvatili da je „Izrael velika brana u ovoj reci terora,“ i pozvao ih je „da nam pomognu i da nas podrže.“

Video snimak takođe je objavljen nakon pada Benetove stranke na anketama, jer se procenjivalo da će Bajit Jehudi dobiti 12,4 mesta u Knesetu prema prošlonedeljnim anketama, a prema nekim je pala na 11.

Unutrašnja anketa stranke pokazala je da hasbara ili javna diplomatija, predstavlja važno pitanje biračima Bajit Jehudi stranke, a video snimak bi mogao da bude deo taktike da se vrate birači koji su planirali da glasaju za Likud ili Jahad. (isra-news)