Izraelska vlada je uoči predstojećih praznika upozorila svoje državljane da ne putuju u 40 područja u svetu. Kancelarija za borbu protiv terorizma pri izraelskoj vladi objavila je saopštenje u kojem upozorava izraelske građane koji planiraju da povodom nadolezećih praznika putuju van zemlje, da ne putuju u 40 područja u svetu.

Upozoreni su građani da ne putuju u Siriju, Irak, Iran, Liban, Tursku, Jemen, Saudijsku Arabiju, Avganistan, Libiju, Sudan, Somaliju, Burkinu Faso, Indoneziju, Obalu Slonovače, Maleziju, Mali, Mauritaniju, Egipat, Pakistan, Togo, Alžir, Džibuti, Tunis, Bahrein, južni deo Filipina, Jordan, Kuvajt, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Azerbejdžan, Maroko, Oman, južni deo Tajlanda, Keniju, Nigeriju, južni deo Indije, istočni deo Senegala, severni dio Nigera, Čečeniju i Kašmir.

“Tokom važnih jevrejskih praznika i posebnih prilika, raste broj napada na izraelske građane koji putuju i žive u tim zemljama”, navodi se u saopštenju.

Građani Izraela se upozoravaju da ne putuju u područja u kojima, kako se navodi, postoje “konkretni dokazi” o bezbednosnoj pretnji po Jevreje.

Preporučeno je onim izraelskim građanima, koji se već nalaze u pomenutim zemljama i regijama, da napuste to područje.  (isra-news)