уторак, 20 фебруара, 2024
vesti online

Janković: MUP prećutao da nije ispunio zakonske obaveze u slučaju Savamala

Saša Janković, zaštitnik građana, kaže za Danas, da tema njegovog jučerašnjeg saopštenja bila „veoma konkretna – MUP nije odgovorio na moje preporuke u vezi sa slučajem Savamala, iako ga na to obavezuje zakon“.

Piše: A.R.

Beograd sreda, 10. avgust 12:46

Janković: MUP prećutao da nije ispunio zakonske obaveze u slučaju Savamala

Foto: Medija centar

U reakciji MUP-a na saopštenje nema ni reči o zakonskim obavezama na koje sam ukazao. Umesto toga, državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova u službenom kapacitetu pokušajem ličnih diskvalifikacija „brani“ od zašitnika građana pravo ministra dr Stefanovića da podnese „privatnu“ tužbu?! Da li ona „samo“ zloupotrebljava položaj stavljajući MUP u funkciju advokata privatnog lica ili je to dokaz suštine mog pokušaja zaštite slobode medija s obzirom da njena službena reakcija otkriva da iza dr Stefanovićeve tužbe stoji državni aparat sile i da je ministrova tužba protiv NIN-a u stvari pritisak vlasti na kritičko novinarstvo – pita Janković odgovarajući na optužbe državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova Jane LJubičić da osporava pravo ministra policije da podnese tužbu protiv nedeljnika NIN.
Janković je u svom saopštenju naveo da MUP Srbije nije ni posle isteka dodatnog roka nije postupio po njegovim preporukama za otklanjanje utvrđenih nedostataka u radu tog organa u slučaju Savamala, niti je ombudsmana obavestilo o razlogu zbog koga ne može da ih izvrši, čime je prekršilo izričitu zakonom propisanu obavezu.
„Kada najmoćniji organi vlasti, kao što je Ministarstvo unutrašnjih poslova, gaze zakon, to je jako loša poruka građanima da propisi ne važe podjednako za sve i da politička volja ima primat nad vladavinom prava“, upozorio je Janković.

– (Danas)