уторак, 18 јуна, 2024
vesti online

Jazidi

BEG SA PLANINE SMRTI Ko je narod zbog kog je Obama bombardovao Irak

I. Funduk | 10. 08. 2014. – 22:08h | Foto: AP | Komentara: 19 BLIC

Stotine Jazida, izbeglica koji su se našli u klopci u pustom planinskom predelu Sindžar u Iraku, okruženi sa svih strana krvoločnim borcima Islamske države Iraka, pronašli su svoj spas.

Uhvaćeni u klopku bez hrane i vode

Naime, kurdske “pešmerge”, “borci do smrti”, uz pomoć traktora, bagera, kamiona i magaraca, kao i američkih vojnika, uspeli su da evakuišu, kako se procenjuje, pet hiljada pripadnika progonjene jazidske manjine.

Spaseno nekoliko desetina Jazida

Jazidi su entička grupa iz Iraka koja govori kurdski, a poklonici su drevne religije koja je povezana sa zaratustrizmom, jednom od najstarijih dualističkih religija.

 

Beg sa planine koja je pod opsadom krvoločnih džihadista

Danas nastanjuju deo Iraka koji nekada bio deo drevne Asirskog kraljevstva. Slične zajednice u Jermeniji, Gruziji i Siriji su u opadanju od početka 90-ih prošlog veka, budući da su njihovi članovi emigrirali u Evropu, a najviše u Nemačku.

Spas je našlo više od 20.000 ljudi

Borci za Islamsku državu nastavili su i danas s opsadom planina u blizini turske granice, gde je oko 50.000 pripadnika Jazida, koje Islamisti smatraju nevernicima i obožavaocima đavola, bilo zaglavljeno bez hrane i vode.

Ekstremisti su žene i decu, navodno, žive zakopavali

U toku akcije spasavanja iz vazduha im je bacana pomoć u vodi i hrani, a učestvovali su kurdski, američki i, kasnije, britanski helikopteri.

Izbeglički kampovi su pod stražom Kurda

Ranije su obećali da će pobiti 300 jazidskih porodica ukoliko ne pređu u islam.
Sve se desilo nakon što je juče američki predsednik Barak Obama najavio još vazdušnih napada oko planine Sindžar.

 

Pročitajte još: