петак, 31 маја, 2024
vesti online

KAČAVENDA

KAČAVENDU ŠTITI VLAST Jedan poziv vladike osujetio hapšenje

Otac Serafim je optužio srpsku policiju da je zaustavila istragu protiv vladike Vasilija Kačavende iako je imala dovoljno dokaza da ga uhapsi i otera na sud.

Optužbe: Vasilije Kačavenda

Nakon što je u emisiji „Život priča“ na TV „Prva“ javno optužio Kačavendu za pedofiliju, silovanja, pa i ubistvo maloletnika, otac Serafim je u razgovoru za „Blic“ otkrio šta se dogodilo nakon što je policija, uz njegovu pomoć, uzela laptop sa kompromitujućim snimcima. Tada su uhapšeni otac Nikolaj, namesnik manastira Sveti Nikola iz Etno-sela Stanišići i bogoslov Vajo Bradarić, koji su pokušali jedan snimak da prodaju ocu Serafimu za 100.000 evra.
– Obojica su podvodili dečake Kačavendi i otuda su i imali te snimke. Policija ih je tokom primopredaje uhapsila i uzela laptop sa snimcima. Međutim, oni su istog dana pušteni. Kasnije sam čuo da je Kačavenda zvao nekog iz vrha MUP-a i dogovorio da se oni puste – kazao je za „Blic“ otac Serafim.

Do snimka je, međutim, uspeo da dođe „drugim kanalima“.

Otac Nikolaj i Vojo Bradić su pokušali snimak da prodaju za 100.000 evra

– Ponovo sam u februaru bio u policiji. Dao sam im snimak. I ljudi iz policije i tužilac su se složili da imaju sve, dovoljno za hapšenje. Sada je novembar i ništa – kaže otac Serafim.
Isti slučaj je i sa policijom i tužilaštvom u BIH i Republici Srpskoj, koji uprkos brojnim krivičnim prijavama zbog silovanja i smrti maloletnog bogoslova Milića Blažanovića, do danas nisu pokrenuli nikakvu istragu, što je i potvrdio advokat porodice Duško Tomić.
– Porodica Blažanovića se oseća prevareno. Patrijarh Irinej im je lično obećao da će ih primiti da porazgovaraju o tome šta se desilo, ali do toga nije došlo. Umesto toga, patrijarh je Bijeljinom prošetao zajedno sa Kačavednom i predsednikom RS Miloradom Dodikom. To je bila poruka porodici i meni da ne čačkamo oko toga, da je Kačavenda država – rekao je Tomić.

 

Niko nije čuo Blažanoviće

Advokat porodice bogoslova Milića Blažanović kaže da nijedno tužilaštvo nije saslušalo Blažanoviće, kao ni starešinu manastira Bratislava Markovića, koji je rekao da je dovodio decu vladiki.
– Mi ćemo takođe podneti prijavu Međunarodnoj komisiji UN za borbu protiv torture protiv Srpske pravoslavne crkve – istakao je Tomić.