NEOČEKIVANIM potezom makedonskog tužilaštva, koje je u poslednji čas podnelo žalbu na odluku Krivičnog suda u Skoplju za uslovni otpust, utamničeni poglavar Ohridske arhiepiskopije SPC Jovan ostavljen je u zatvoru da čeka pravosnažno rešenje skopske apelecije.

Osnovno javno tužilaštvo za progon organizovanog kriminala i korupcije, u naknadno objavljenom saopštenju preciziralo je razloge dijametralno promenjenog stava. U objavljenom aktu konstatuje se da je analizom rešenja o uslovnom otpustu utvrđena njegova – zakonitost. I sa tom ocenom, kako se navodi, tužilaštvo je, kako navodi, 12. januara i upoznalo makedonsku javnost, „no istovremeno se nije odreklo prava na – žalbu“.

– Tužilaštvo smatra da treba da se preispitaju okolnosti uslovnog otpusta, kako i da li će se postići ciljevi uslovnog otpusta. Tužilaštvo je, istovremeno, ocenjivalo i okolnosti prema ovom krivično pravnom predmetu i uobičajenoj dosadašnjoj praksi o dužini otpusta – precizira se u saopštenju.

Na kraju, tužilaštvo navodi „da su promenjene okolnosti koje ukazuju da osuđenik može ubuduće da vrši krivična dela i time neće opravdati poverenje koje mu je pruženo uslovnim otpustom, pa je zato u zakonskom roku podnelo žalbu, koju će oceniti viši sud“.

Arhiepiskop Jovan je pravosnažno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od pet godina i pet meseci. Dosada je izdržao ukupno 36 meseci robije. Kako je naveo u pismenom obraćanju resoru za izvršavanje sankcija Ministarstva pravde, na robiji je izložen teškom maltretiranju, šikaniranju sa smrtnim pretnjama, narušenog je zdravlja i bez adekvatne medicinske zaštite. U takvim okoknostima odležao je polovinu zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen.

Formalni zahtev za oslobađanje osuđenika Vraniškovskog podneo je direktor zatvora Idrizovo, otkako je prethodno njegovo pomilovanje zatražio i sinod nekanonske MPC, kako je precizirano „zbog viših ciljeva“. (N0v0sti)