UZALUD je Komisija Vlade Srbije juče do 13 časova čekala ponude dveju kineskih kompanija za koncesiju na auto-putu Surčin – Požega na Koridoru 11. Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, umesto ponude „Šandong hajspid grupa“ i „Čajna roud end bridž konstrakšn“ poslali su pismo. U njemu obaveštavaju nadležne da uslovi tendera za njih nisu prihvatljivi i da resorno ministarstvo nije imalo nimalo razumevanja za njihove zahteve.

Kinezi su tražili, što je i uobičajeno kada su koncesioni aranžmani u pitanju, minimalne državne garancije u slučaju vanrednih situacija. Njihova želja je bila da se bar malo podeli rizik. To srpska strana u dosadašnjim razgovorima nije prihvatila.

Rok za dostavljanje ponuda po tenderskim uslovima je istekao, tako da je pitanje da li je koncesija posle ovoga uopšte moguća. Pitanje je i da li naša država želi nastavak pregovara sa Kinezima.

Ako tender propadne, postupak se ponavlja. Država je izgubila godinu i po dana, ali i novac kojim je platila koncesionog savetnika.

Prvo je bio raspisan poziv kineskim kompanijama za ovu koncesiju. Na njega su se javile četiri firme. Samo pomenute dve su prošle pretkvalifikaciju i očekivalo se da do juče dostave ponude.

Predmet koncesije je izgradnja deonice od Surčina do Obrenovca u dužini od 17,6 kilometara. Kao i održavanje i korišćenje deonica od Obrenovca do Preljine u dužini od 103 kilometra, koje se grade iz kineskog i azerbejdžanskog kredita i domaćeg budžeta. U paket ide i izgradnja dela od Preljine do Požege od 31 kilometar.

Deo od Surčina do Obrenovca, prema procenama koštao bi oko 150 miliona evra, a deo od Preljine do Požege procenjen je na oko 300 miliona evra. Srbija je planirala da ovaj deo Koridora 11 bude završen tokom 2017. godine.

NI TREĆA SREĆA

SRBIJA je već u dva navrata pokušala da na koncesiju gradi auto-puteve. Prvi fijasko doživela je na auto-putu Beograd – Novi Sad, gde je domaći konzorcijum RAST, predvođen „Borovicom“ trebalo da kompletira ovih 66 kilometara. Ugovor je raskinut i u posao je uvedena „Alpina“, ali kao izvođač.

Drugi neuspeo pokušaj je bila koncesija Horgoš – Požega zbog koje je Srbija sa „Alpinom“ i „Porom“ završila na arbitraži u Parizu. (Novosti)