KINESKI državljanin, koji je nađen na obali Save, sa surčinske strane krajem jula prošle godine, identifikovan je. Prema tvrdnjama iz MUP Srbije, on je počinio samoubistvo iz finansijskih razloga. Na nogama je imao takozvane „betonske cipele“.

Prema navodima MUP, telo je identifikovala porodica, koja je nagađala da se mladić na ovakav čin odlučio, navodno, iz finansijskih razloga.

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu su nam rekli da je tužilac naložio obdukciju istog dana, kada je telo i pronađeno – 29. jula prošle godine.

– Dežurni tužilac Višeg tužilaštva je naložio obdukciju N. N. muškarca, koji je kasnije identifikovan kao kineski državljanin – rečeno nam je u Tužilaštvu. – Telo je prebačeno na Vojnomedicinsku akademiju na Odeljenje patologije i sudske medicine. Iz nalaza veštaka-obducenta proizilazi da zbog protoka vremena nije bilo moguće utvrditi tačan uzrok smrti.

Njegov sugrađanin koji je, prema našim nezvaničnim saznanjima, pronađen u maju iste godine i koji je na nogama takođe imao betonske cipele – još nije identifikovan. Pronalazak leša je u dokumentima zaveden kao „dnevni događaj“.

Upućeni u dešavanja među kineskim državljanima koji žive i rade u Beogradu navode da ima indicija kome pripada drugo telo, ali da je bilo gotovo neprepoznatljivo i nije moglo da se identifikuje. Tek na obdukciji, na osnovu kostiju lica, utvrđeno je da je reč o Kinezu. Uzrok smrti nije mogao da bude utvrđen, jer je telo dugo bilo u vodi. Sahranjen je kao N. N. na beogradskom groblju Lešće.

– Mnogi od njih koji su došli da žive i rade u Beogradu brzo pokleknu pred raznim iskušenjima, naročito kada je reč o kocki – kaže sagovornik „Novosti“. – Javna je tajna i da izvesni Kinez Šon uzima „reket“ od svojih sunarodnika koji drže radnje i restorane. On ima celu „ekipu“ koja radi za njega.

Navodno, ovaj Kinez je taj koji „nabavlja“ čak i dokumenta za dolazak u Srbiju, a organizuje i tranzit ka Zapadnoj Evropi. Policija raspolaže informacijama da su dokumenti preminulih kineskih državljana „predmet kupoprodaje“ i da vrlo brzo na njihovo mesto „uskaču“ rođaci ili prijatelji.

– Trgovina tim papirima je vrlo rasprostranjena – navodi naš izvor. – Policija je zato pooštrila kontrolu izdavanja privremenih boravišnih, ali i radnih viza.

Kineski prestupnici, koji u Beogradu deluju daleko od očiju javnosti, jer su njihovi sunarodnici dosta zatvoreni i žive povučeno, koriste situaciju što je dosta Kineza bez papira. Pružaju im „zaštitu“ uz određenu nadoknadu, pa im čak preprodaju i falsifikovana dokumenta. (Novosti)