четвртак, 11 априла, 2024
vesti online

Kizeveter: Cilj Rusije je nejedinstvo Evrope

Poslanik nemačke vladajuće Hrišćanskodemokratske unije Roderih Kizeveter, koji je u stranci kancelarke Angele Merkel zadužen za teme odbrane, vojske i spoljne politike, smatra da je „cilj Rusije nejedinstvo Evrope“.

Roderik Kizeveter

Foto: phoenix / youtubeRoderik Kizeveter

On je u intervjuu za „Dojče vele“, ocenio da „odnose nisu zaoštrili NATO ili Evropska unija, već je Rusija zaposela Krim i destabilizuje istočnu Ukrajinu“.

– Pozicija Nemačke je da uvek moramo pružiti ruku. Ali uslov je da Rusija sprovede odredbe dogovora iz Minska – rekao je Kizeveter za kojeg nemački radio navodi da je bio aktivni pukovnik Bundesvera i od 1999. do 2000. učestvovao u misiji SFOR u BiH, a od 2009. je poslanik u Bundestagu.

On je rekao da se „Nemačka u okviru NATO intenzivno zalagala da se ne povredi sporazum NATO-Rusija“ i po njemu je zato vojna vežba „Anakonda“ u Poljskoj, koja je počela danas i traje do sredine juna, u kojoj učestvuje i Bundesver, „praktično na nivou bataljona – Nemačka učestvuje s jednim bataljonom“.

– To je red veličine od 400 do 600 ljudi, a ne radi se o brigadama ili divizijama. To je odlučujuće. Drugo, naša zemlja se založila da se tamo trupe ne rasporedjuju trajno – i to je znak dobre volje i spremnosti na dijalog. Ali na Rusiji je da konačno popusti i prekine sa destabilizacijom i falsifikovanjem informacija u evropskim zemljama – naveo je Kizeveter.

Na pitanje da li ipak treba malo više ispružiti ruku prema Moskvi, kojoj je EU uvela sankcije na koje je Rusija uzvratila kontramerama, Kizeveter je odgovorio da je ruka već „pružena“.

– To je, na primer, učinio NATO po pitanju raketne odbrane. Postoji spremnost da se stupi u dijalog, izmedju ostalog i na osnovu nemačke inicijative. Drugo, Savet NATO-Rusija je, nakon prekida odnosa 2014, već dva puta zasedao i postoji namera da se još jednom sastane pre samita NATO u julu u Varšavi. To znači da se na diplomatskom nivou koriste kanali u domenu moguće, a to naravno vidi i Moskva – kazao je poslanik demohrišćana.

On je ukazao na „jačanje nacionalizma u mnogim zemljama NATO i, istovremeno, EU“, dodavši da je „nesigurnost stvorena i ruskom politikom, pre svega načinom na koji Rusija nastupa na Bliskom i Srednjem istoku“.

– To nije smanjilo broj izbeglica. Osnovni cilj Rusije je da uništi evropsko zajedništvo, tvrdi Kizeveter ukazujući da je neophodno da „Evropljani ostanu na okupu“. (Blic)