среда, 29 маја, 2024
vesti online

Kongres SAD zaoštrio vizni režim sa 38 zemalja

Američki Kongres usvojio je danas zakon kojim se zaoštrava vizni režim, prema kome turisti iz 38 zemalja, od kojih je 30 evropskih, ne mogu da putuju u SAD bez viza, ako su nedavno bili u Iraku, Siriji, Sudanu ili Iranu.

Ta mera deo je budžetskog zakona koji je danas velikom većinom definitivno usvojio Predstavnički dom a zatim i Senat Kongresa. Oni koji imaju dvostruko državljanstvo s nekom od te četiri zemlje ili s drugim zemljama koje je Vašington označio kao rizične, takodje su pogodjeni zaoštrenim uslovima za ulazak u SAD.

Izmena bezviznog režima sa SAD koji uživa 38 bogatih zemalja, jedan je od odgovora na terorističke napade u Parizu. Smatra se da su neki od francuskih ili belgijskih počinilaca mogli da otputuju avionom u Njujork bez zaustavljanja. Poslanici smatraju da procedura s vizama sa razgovorom s konzularnim službenikom i otiscima prstiju omogućiti da se spreči ulazak potencijalno opasnih osoba.

Ambasador EU u Vašingtonu Dejvid O’Saliven osudio je taj zakon kao diskriminatorski, rekao da on nema uticaja na bezbednost i da su se prema postojećem dogovoru po kome su državljani EU oslobodjeni viza već predvidjene bezbednosne provere izmedju partnerskih zemalja i razmena baza podataka. Predsednik SAD Barak Obama treba da potpiše taj zakon kako bi on stupio na snagu.

Državljani 38 zemalja, 30 iz Evrope, plus Japan, Australija, Čile i druge više ne mogu da putuju u SAD bez vize koju moraju da imaju druge zemlje kao što su Kina, Brazil, Poljska. (Blic)