петак, 17 маја, 2024
vesti online

KOREJE NA IVICI RATA: Amerika u strahu od nuklearnog napada

Samo dan nakon što je severnokorejski diktator projektilom dugog dometa poslao satelit u svemir, nedaleko od južnog suseda isplovio i njegov brod. Seul juče odgovorio pucnjima upozorenja

PJONGJANG – Samo dan nakon što je Severna Koreja lansirala u svemir satelit „Kvangmjongsong-4“, što je izazvalo žestoke reakcije u svetu, nedaleko od obale Južne Koreje zaplovio je severnokorejski brod zbog čega je Seul ka severnom susedu ispalio hice upozorenja.

Nakon toga su zvaničnici Južne Koreje istakli da će odgovoriti na još drastičniji način ako severnokorejski lider Kim Džong Un nastavi da provocira, naglasivši da se sporno plovilo pod zastavom Severne Koreje ubrzo povuklo iz njihovih voda. Istovremeno, na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti zaključeno je da je Džong Un posle lansiranja satelita, iza kog, kako navode svetski zvaničnici, najverovatnije stoji provera rakete dugog dometa, spreman da ka Americi ispali i nuklearni projektil, čime bi čitav svet upao u dramatičnu krizu.
– Provokacija Severne Koreje preti ne samo regiji nego i SAD. Potvrđujemo svoju čvrstu opredeljenost za odbranu Južne Koreje i Japana – napisao je na Tviteru američki državni sekretar Džon Keri.

Osudama lansiranja projektila i satelita priključila se čak i Kina, koja je inače poznata kao najjači saveznik Pjongjanga.
– Severna Koreja ima pravo na mirnodopsko korišćenje svemira, ali to pravo ograničavaju odgovarajuće rezolucije Saveta bezbednosti UN – rekla je Hua Čunjing, portparolka ministarstva spoljnih poslova, i dodala da Peking izražava žaljenje zbog čina Kim Džong Una.

Upozorio na opasnost... Džon KeriUpozorio na opasnost… Džon Keri

Posebno žestoke reakcije iz sveta usledile su nakon što je Severna Koreja izdala saopštenje u kom navodi da lansiranje predstavlja znatan napredak u razvoju naučnih, tehnoloških, ekonomskih i odbrambenih kapaciteta. Iako se u nastavku izjave govori o miroljubivim ciljevima, navođenje pojma „odbrambeni“ u Tokiju, Seulu i Vašingtonu tumači se kao jasna potvrda da je lansiranje satelita zapravo samo pokriće za testiranje projektila koji bi mogli biti naoružani nuklearnim bojevim glavama i biti pretnja za zapadnu obalu SAD.

Zbog toga su odmah najavljeni razgovori SAD i Južne Koreje o raspoređivanju američkog sistema protivraketne odbrane THAAD, što se do sada izbegavalo jer je Peking izražavao nezadovoljstvo zbog takvih planova. (Kurir)