уторак, 28 маја, 2024
vesti online

Kosovo primljeno u UEFA, Srbija najavila tužbu

Na 40. Kongresu, koji se održava u Budimpešti, Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) izglasala je da Kosovo bude primljeno kao 55. članica, javlja televizija N1. Sa 28 glasova za, 24 protiv i dva uzdržana, kongres je zaključio da je prihvaćena aplikacija Kosova da bude primljena u UEFA.

Ranije na ovom kongresu nije izglasana izmena Statuta, kako bi bio omogućen prijem Fudbalskog saveza Kosova. Od 54 članice UEFA za izmenu Statuta glasale su 33 članica, što je za tri manje od potrebne dvotrećinske većine ili 36 glasova.

Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić ocenio je današnju odluku UEFA da primi Kosovo poražavajućem za sport i najavio da će Srbija u narednom periodu biti posvećena opovrgavanju te odluke, a Marko Đurić, šef kancelarije za Kosovo i Metohiju najavio je tužbu Fudbalskog saveza Srbije sportskom sudu u Lozani. „Ako su negde jasna pravila onda je to u sportu“, naglasio je Udovičić na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare, uz ocenu da će odluka UEFA doneti mnogo toga lošeg i su njom urušeni svi principi zbog kojih je UEFA i stvorena. Šef kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da su danas u Budimpešti zgaženi pravo i pravda, i najavio da će Fudbalski savez Srbije tužiti UEFA Međunarodnom sportskom sudu u Lozani.

Kosovski sportski savezi su do sada već učlanjeni u većinu međunarodnih organizacija, kao i u Međunarodni olimpijski savez. U vreme održavanja Kongresa UEFA-e u Budimpešti borave i premijer Kosova Isa Mustafa i ministar kulture, omladine i sporta Kujtim Shala.

Za pozitivan odgovor na zahtev kosovskog saveza trebala je biti promenjena tačka Statuta UEFA-e, koja govori da članica mora biti država koja je član Ujedinjenih nacija, a umesto toga trebalo je da stoji formulacija većina međunarodne zajednice.

Prijem u UEFA-u je preduslov za prijem u Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA). Kongres FIFA-e održaće se 13. maja u Mexico Cityju.

Prijem u članstvo FIFA-e značilo bi mogućnost da se Kosovo takmiči u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. Reprezentacija Kosova bi se u tom slučaju takmičila u grupi sa Turskom, Hrvatskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom.

– (Danas)