понедељак, 27 маја, 2024
vesti online

Kostić:Propuštena prilika

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) akademik Vladimir Kostić je ocenio da odluka Vlade Srbije da poništi konkurs za naučnoistraživačke radove nije dobra za kompetitivnost srpske nauke.

To nije bio moj lični stav, kako je predstavljeno u medijima, već stav zvršnog odbora i Odbora za usvajanje i praćenje strategije razvoja nauke SANU. Žao mi je što nije iskorišćena prilika da se čuje stav institucija, mada ne insistiramo na tome da ono što mi mislimo bude po svaku cenu i prihvaćeno, rekao je Kostić za Politiku.

Prema njegovim rečima, propuštena je prilika da izvršna vlast komunicira s institucijama.

Duboko verujem da u institucijama poput Beogradskog univerziteta ili SANU postoje ljudi koji se u taj posao razumeju, izjavio je akademik Kostić.

Na pitanje da li ovakvu odluku vlade može da objasni svojevrsnom „kupovinom socijalnog mira“, odnosno obezbeđivanjem jedine zarade za mlade naučnike, koji rade na naučnim projektima pri različitim institutima, Kostić je odgovario da je problem što se ovde „pojavilo veoma mnogo izmešanih, različitih varijanti i motivacija, za koje se čak ne može reći ni da nisu legitimne“.

Lično smatram da je za srpsku nauku loše da je već sedum godinu u provizorijumu, u stanju privremenog rešenja, i da je konkurs bio način da se iz toga izađe – naravno, uz potrebu da se izvesne stvari kristalizuju i uz podršku mladim istraživačima. Bojim se da ulazimo u „status kvo“ varijantu, a to za kompetitivnost srpske nauke nije dobro. Nažalost, zainteresovanost za mišljenje koje smo izneli u SANU očito nije bilo preterano, rekao je Kostić.

Upitan kako je doživeo lavinu negodovanja povodom svoje podrške konkursu, predsednik SANU kaže da je o tome razgovarao s mnogo ljudi, čuo stavove za i protiv, ali da se „ne bavi anketiranjem popularnosti“.

Izgovaram ono što mislim, po cenu da bude i pogrešno – rekao je Kostić.

– (Danas)