Požarevačka policija okončala je opsežnu istragu vezanu za nezakonite tendere u „Termoelektranama i kopovima Kostolac“. Prema saznanjima „Novosti“, policija će danas Višem javnom tužilaštvu podneti krivične prijave protiv šestoro rukovodilaca iz privrednih društava „TE-KO Kostolac“ i „Autotransport“ za koje se sumnja da su umešani u nameštanje tendera za prodaju i prevoz uglja sa površinskog kopa Drmno i angažovanje mehanizacije, kao i prilikom izgradnje objekata.

– Policija je podatke dobijala od poverljive osobe koja radi u TE-KO, pa su zahvaljujući „krtici“ pribavljeni ključni dokazi za malverzacije kojima je prouzrokovana šteta koja premašuje milijardu dinara – saznaju „Novosti“ iz istrage. Četvoro osumnjičenih iz „TE-KO Kostolac“ B. N, S. M, N. K i D. Ž., terete se da su ucenjivali učesnike tendera da odustanu od poslova sa ugljem, kako bi posao dobio „Autotransport“. Vršili su pritisak na članove tenderske komisije, učestvovali u lažiranju isprava, antidatirali dokumentaciju.

U „Autotransportu“ koje je 2005. godine izdvojeno iz EPS, prijava će biti podneta protiv direktora P. M. (50), koji je jesenas već bio u pritvoru zbog sumnje da je izvršio zloupotrebu u postupku javnih nabavki, jer je mnogima omogućio nezakonitu zaradu na prodaji uglja. Osim njega, prijava se podnosi i protiv jednog od rukovodilaca službi u „Autotransportu“ zbog falsifikovanja dokumentacije.

BAKARPored nezakonitosti oko tendera za prodaju uglja i angažovanje mehanizacije, osumnjičeni se terete za malverzacije oko trgovine sekundarnim sirovinama (bakrom i aluminijumom).

– Tokom istrage saslušano je mnogo osoba, bilo kao osumnjičeni, bilo kao svedoci. Dešavalo se da nekima od njih za vreme razgovora sa policijom pozli, pa je više puta intervenisala Hitna pomoć. Samo u jednom danu, lekari Hitne pomoći pozivani su četiri puta – tvrdi izvor iz istrage.

Postupak bi već bio završen da nije bilo štrajka advokata, zbog kojeg osumnjičeni nisu mogli da dobiju branioce. Pošto je to rešeno, sledeći korak je podnošenje krivičnih prijava VJT, koje će odlučivati da li će protiv osumnjičenih podneti zahtev za pokretanje istrage ili će im odrediti pritvor.

PARE ODMAH, PAPIRI DOGODINE   (Novosti)