петак, 21 јуна, 2024
vesti online

Kragujevac prvi put u 20 godina bez organizovanog dočeka

Prvi put u poslednjih dvadesetak godina u Kragujevcu neće biti organizovanog dočeka Nove godine na trgovima, a samo će u ponoć, sa zgrade gradske uprave biti ispaljen tradicionalni Novogodišnji vatromet.

Iako je do Nove godine ostalo još malo vremena, u gradu nema praznične atmosphere i uobičajenih gužvi u supermarketima. Turistički aranžmani prodaju se znatno slabije nego ranijih godina, a slična je situacija i sa prodajom karta za doček u restoranima i kafićima.

Zbog besparice, slaba je i prodaja na ovdašnjoj stočnoj pijaci koja je svojevrsni barometer kupovne moći građana.

Iako Nova godina već kuca na vrata, na kragujevačkim ulicama se još uvek ne oseća praznična atmosfera, a na odlazak stare i dolazak nove godine podsećaju samo novogodišnji ulični ukrasi, mladići prerušeni u deda mrazeve koji se za novac slikaju sa decom i ulični svirači koji sviraju prolaznicima za bakšiš.

U tržnim centrima nema prevelike gužve i euforije kakva je krajem decembra vladala prethodnih godina, a prema informacijama iz trgovina građani troše znatno manje nego ranijih godina.

Sumorna slika i na kragujevačkoj stočnoj pijaci, koja je svojevrstan barometar kupovne moći građana. Na ovoj pijaci se u srećno vreme uoči Nove godine prodavalo po nekoliko hiljada prasića i jagnjića, a proteklog vikenda jedva stotinak.  (Slobodna evropa)