уторак, 28 маја, 2024
vesti online

KRENULA LAVINA: I Slovenija ukida šengen?!

Ukoliko Austrija i Nemačka ograniče primanje migranata, iste će korake odmah preduzeti i Slovenija, saopštila je slovenačka vlada na odluku austrijskog kancelara Vernera Fajmana o privremenoj suspenziji šengenskog režima.

Slovenačka policija - k'o zapeta puška! (Foto: JuTjub)

„Austrija u skladu sa šengenskim pravilima može uvesti kontrolu na svojim granicama, uz ocenu da su nastale okolnosti koje to opravdavaju zbog bezbednosnog stanja u zemlji, ali je takvu meru potrebno najaviti svim državama-članicama i Evropskoj komisiji“, navedeno je u saopštenju slovenačke vlade, javila je Hina.

Ukoliko se Austrija odluči za ponovno uvođenje kontrole prelaska granice za članice EU i Šengena, onda će iste mere za kontrolu granice i regulaciju izbegličkog priliva odmah primeniti i Slovenija, upozoravaju u slovenačkoj vladi.

U saopštenju se navodi da Slovenija aktivno sarađuje u traženju rešenja za evropsku migrantsku krizu i želi zajednički dogovor na evropskom nivou, ali će preduzeti „odlučne i dosledne mere“ ako dođe do ugroženosti njenih nacionalnih interesa i ako druge zemlje budu jednostrano delovale.

(Pravda)