уторак, 23 априла, 2024
vesti online

LICEMERJE: Iran poziva na nuklearno razoružanje u svetu

Iran je optužio pet nuklearnih sila da ne preduzimaju nikakve konkretne mere za uništavanju svojih zaliha nuklearnog oružja.

On ih je pozvao na pregovore kojima će biti utvrđen rok za nuklearno razoružanje.

Zamenik iranskog ambasadora u UN Golam Hosein Dehgani poručio je prošle noći članovima Komisije UN za razoružanje da je “sveobuhvatan, obavezujući, nepovratan, proverljiv sporazum najefikasniji i najpraktičniji način da se eleminiše nuklearno oružje”.

Dehgani je optužio SAD, Rusiju, Kinu, Veliku Britaniju i Francusku da obećavaju nuklearno razoružanje, ali da napretka nema.

Iran i šest svetskih sila su ove sedmice postigli važan okvirni dogovor o iranskom nuklearnom programu, a konačni sporazum bi trebalo da bude postignut do kraja juna.

Komisija UN koju čine sve 193 članice, treba da daje preporuke u oblasti razoružanja, ali tokom prošle decenije toga nije bilo, navodi AP.

Tronedeljni sastanak komisije održava se uoči redovne petogodišnje revizije Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, najvažnijeg svetskog dogovora o atomskom oružju, koja počinje 27. aprila.

Dehgani je rekao da Iran, kao zemlja bez nuklearnog oružja i potpisnica tog sporazuma, veruje da je vreme da sve zemlje, sa i bez atomskog oružja, počnu da razgovaraju o sporazumu kojim bi bio postavljen rok sa uništavanje svog nuklearnog oružja.

Savetnica u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova Olga Kuznjecova upozorila je u govoru u utorak da američko razmeštanje sistema raketne odbrane može da dovede do obnavljanja trke u nuklearnom naoružanju.

Ona je istakla da sve zemlje moraju da poštuju princip da svoju bezbednost ne jačaju na račun bezbednosti drugih.

Kineski savetnik Sun Lei rekao je da zemlje s najvećim nuklearnim arsenalima treba da prve “drastično i suštinski” smanje zalihe.

Predstavnik Ukrajine pozvao je na postizanje sporazuma koji bi zemljama bez atomskog oružja dao garancije da im neće biti prećeno tim sredstvima.

Predstavnik SAD Džon Bravako izjavio je da su pregovori o sporazumu kojim bi bio ograničen dostupan fisioni materijal, “sledeći logičan korak na multilateralnoj agendi nuklearnog razoružanja”.

Zamenik ambasadora Severne Koreje u UN An Mjong Hun izjavio je da su “nuklearne snage život i duša” njegove zemlje koja neće odustati od atomskog oružja dok god u svetu postoji nuklearna pretnja.

Izrael je osudio okvirni sporazum koji će omogućiti Iranu da proizvede nuklearno oružje i njime napadne Izrael.

(BETA/AP) (isra-news)