Lider libanskog terorističkog Hezbolaha zapretio je da će “milioni” Izraelaca biti raseljeni u slučaju novog sukoba između te šiitske organizacije i jevrejske države.

Šeik Hasan Nasralah rekao je to na jučerašnjem mitingu u južnom Bejrutu, uporištu Hezbolaha, u govoru prenošenom preko televizije, odgovarajući na procenu iz Izraela da bi u budućem ratu moglo biti raseljeno milion Libanaca, preneo je Asošijeted pres.

“Džeruzalem post” je u četvrtak citirao neimenovanog izraelskog vojnog zvaničnika, koji je rekao da bu u slučaju da nema izbora Izrael “evakuisao jedan milion, 1,5 miliona stanovnika u Libanu i dejstvovao”.

Nasralah je rekao da će “Hezbolah raseliti milione Izraelaca ako rat bude nametnut Libanu”.

“Ako oni prete da rasele 1,5 miliona Libanaca, islamski otpor u Libanu (Hezbolah) preti da raseli milione Izraelca,” odvratio je Nasralah, istakavši: “Mi se ne plašimo vašeg rata, niti vaših pretnji.”

“Ako procenjujete da smo zauzeti u Siriji, onda se varate, jer to ne menja ništa u tome kako se bavimo našim neprijateljem”, dodao je lider Hezbolaha.

Ta proiranska organizacija se već više od dve godine bori u Siriji na strani snaga sirijskog predsednika Bašara al Asada, podsećaju svetske agencije.

Obraćajući se novinarima 13. maja, izraelski vojni zvaničnik je rekao da su sva sela u južnom Libanu ” vojna uporišta”, u kojima Hezbolah nagomilava rakete koje mogu da pogode Izrael.

“Svako ( selo) je vojno uporište. Sledeći put kada ratujemo s Hezbolahom moraćemo da napadnemo svaku od tih meta i mi se nadamo da stanovništvo neće biti tamo”, rekao je on.

Izrael i Hezbolah ratovali su u leto 2006. godine više od mesec dana. U tom ratu poginulo je 1.200 Libanaca i 160 Izraelaca. Libanskoj infrastrukturi naneta je velika šteta. (isra-news)