LjUBLjANA – Na gradilište Islamskog verskog centra i džamije u Ljubljani, u noći između utorka i srede, bačene su svinjske glave, prenose danas slovenački mediji.

Policija, koja je jutros obaveštena o ovom slučlaju, pošto su radnici došli na gradilište, izvršila je uviđaj i pokrenula istragu. Na mestu buduće džamije pronađene su svinjske glave i tegle pune svinjske krvi.

Policija je saopštila da se istraga vodi protiv nepoznatih počinilaca osumnjičenih za podsticanje na neprijateljstvo, nasilje ili netoleranciju na verskoj osnovi, što je kažnjivo zatvorom do dve godine.

Islamska zajednica Slovenije saopštila je da slučaj smatra napadom na manjinsku versku zajednicu i pozvala sve ostale verske zajednice, uključujući Katoličku crkvu i Srpsku pravoslavnu crkvu, da taj čin energično osude. Prva džamija u Sloveniji s islamskim centrom trebalo bi da bude završena sledeće godine, a koštaće oko 35 miliona evra. Trećinu novca osbezbedio je donacijom Katar, a očekuju se i prilozi muslimana iz Slovenije i drugih država. (Novosti)