четвртак, 13 јуна, 2024
vesti online

Maja Kocijančić

Kocijančić: Ne plaćamo kampanje protiv Vlade Srbije

Maja Kocijančić, portparolka Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju, rekla je da je iznenađena tvrdnjama premijera Aleksandra Vučića o tome da EU pojedinim organizacijama plaća da vode kampanje protiv srpske vlade i izjavila da EU odlučno odbacuje te tvrdnje

„Vrlo smo iznenađeni najnovijim tvrdnjama premijera Srbije Vučića o tome da EU pojedinim organizacijama plaća da vode kampanje protiv srpske vlade. Odlučno odbacujemo takve neosnovane tvrdnje. Evropska unija podržava nezavisno i odvažno novinarstvo, kao i slobodu govora širom Evrope i izvan nje“, navedeno je u saopštenju Maje Kocijančić.

Ona je navela da je sloboda izražavanja osnovni princip demokratije.

 

„U nastojanjima da podrži slobodu govora, EU, između ostalih aktivnosti, pruža bespovratna finansijska sredstva nezavisnim i nevladinim organizacijama u celom regionu, koja dodeljuje na takmičarskoj osnovi i u skladu sa strogim procedurama. Svi korisnici ovakve pomoći imaju punu uređivačku nezavisnost i jedini su odgovorni za objavljeni materijal. EU od srpskih vlasti očekuje da obezbede okruženje koje će podržati slobodu izražavanja i medija. Kritika medija, poput one koju upućuje BIRN, neophodna je kako bi se osigurala stvarna odgovornost izabranih vlada; vlade bi trebalo da zauzvrat reaguju na takvu kritiku na konstruktivan i transparentan način, a ne da je guše“, stoji u saopštenju.

 

Pročitajte još