петак, 17 маја, 2024
vesti online

Majkl Kirbi: Srbi i Hrvati, ne trošite mnogo novca na oružje

Srbiji nije neophodno naoružavanje i možda bi taj novac mogla da potroši drugačije i na neke druge stvari, kaže ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi.

Ivica Dačić i Majkl Kirbi

Foto: G. Srdanov / RAS SrbijaIvica Dačić i Majkl Kirbi

Govoreći o nameri Hrvatske da nabavi oružje, ali i o potencijalnoj nabavci oružja za Srbiju, i to iz Rusije, Kirbi za “Blic” kaže da smatra da se ne radi o tolikoj krizi “kao što neki ljudi žele da je naprave”.

– Čuli smo juče zamenika premijera Ivicu Dačića, koji je rekao da je važno da postoje dobri odnosi na Balkanu. Radićemo i sa Srbijom i sa Hrvatskom da tako i bude. Mislim da naoružavanje nije neophodno i možda bi vaš novac mogao da bude potrošen drugačije i na neke druge stvari. Mislim da su i u Hrvatskoj svesni da takođe postoje ekonomski limiti – kaže Kirbi.

Međutim, Kirbi je podvukao da Srbija ima pravo da kupuje šta god želi.

– Imamo dobre vojne konsultacije ovde, a imaćemo ih i za nekoliko meseci. Video sam se i ove nedelje, a videću se i sledeće sa premijerom Vučićem. Ipak, Srbija će uraditi šta god misli da je za nju najbolje – kaže Kirbi.

U vezi sa namerom Hrvatske da nabavi oružje, Brisel se, bar do sada, nije izjašnjavao. O tome, kako kaže šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, nije bilo reči sa najvišim srpskim zvaničnicima. (Blic)