понедељак, 27 маја, 2024
vesti online

MAKEDONIJA PONOVO PRED VELIKOM KRIZOM: Da li je saradnja sa Kinom razlog za novu obojenu revoluciju?

Balkanski put svile bi omogućio multipolarni uticaj u srcu Evrope. Ali ovu viziju je nemoguće ostvariti ako Republika Makedonija, vitalno geopolitičko usko grlo, doživi destabilizaciju sirijskog ili ukrajinskog tipa

Kako se Makedonija kreće ka planu održavanja prevremenih izbora, pokazuje se da je opozicija zabrinjavajuće spremna za još jedan pokušaj hibridnog rata, tvrdi američki analitičar ruskog porekla Endrju Koribko.

Republika Makedonija se hrabro izborila protiv obojene revolucije u maju 2015. godine,  kada je desetine hiljada građana izašlo i dalo javnu podršku svojoj vladi. To je bio prvi put da je pokušaj obaranja vlade sprečen mirnim demokratskim otporom, a snage bezbednosti su takođe odigrle ključnu ulogu razbijanjem albanske terorističke grupe u Kumanovu, koja je planirala da izvrši udar dok je zemlja bila ometena planiranim opozicionim protestima.

Foto: Rojters Beta APFoto: Rojters Beta AP

Skoro godinu dana kasnije, ponovo se pojavila ista pretnja obojene revolucije i nekonvencionalnog rata, iako u nešto izmenjenom obliku i promenjenom domaćem i međunarodnom okruženju. Ipak, unipolarna geopolitička igra ostaje ista. EU je diplomatski intervenisala u periodu posle neuspelog pokušaja obranjanja vlasti i dovela obe strane za pregovarački sto.Sporazum iz Pržina predviđa ostavku Nikole Gruevskog, privremenu vladu i izbore 24. aprila. Ankete pokazuju da će vladajuća stranka VMRO-DPMNE verovatno sigurno pobediti, a uplašen izgledima gubitka izbora, lider opozicije Zoran Zaev je naveo da birački spiskovi nisu u skladu sa očekivanjima njegove stranke i iznenada izjavio da će njegova stranka bojkotovati izbore.Uveren da nema nade za pobedu, Zaev se preventivno ponaša kao gubitnik i preti da podrije stabilnost Makedonije. Prošlogodišnji terorizam u Kumanovu i pokušaj obojene revolucije su najviše izazvani odbijanjem uvođenja sankcija Rusiji i želji da se Makedonija uključi u energetski projekat Turski (Balkanski tok), koji je suspenodovan, ali bi mogao odmah da bude obnovljen kada bi turska opozicija nekako uspela da zbaci Erdogana. (Kurir)