уторак, 20 фебруара, 2024
vesti online

Malmstrem Kini: Firme iz EU da imaju pravedan pristup tržištu

PEKING  – Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem pozvala je danas vlasti u Kini da, pre početka pregovora o bilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini, obezbede evropskim kompanijama pristup tržištu koji je jednak onome koji kineske kompanije imaju u Evropi.

„Pristup tržištu i još neka pitanja moraju biti najpre definisani u jednom investicionom ugovoru, o kom trenutno pregovaramo, kako bismo uspostavili ravnopravan teren za utakmicu”, izjavila je Malmstrem u obraćanju na jednom univerzitetu u Pekingu, prenosi američka agencija AP.

Ona je dodala da Evropska unija podržava put Kine ka tržišno orijentisanoj ekonomiji, ali da u toj oblasti „nije ostvaren značajniji napredak”.

Nedavno uspostavljene zone slobodne trgovine u Kini su, kako kaže, donele relativno mali napredak i još uvek postoji zabrinutost u pogledu implementacije prava o zaštiti intelektualne imovine.

EU je najveći kineski trgovinski partner, a Kina je drugi najveći trgovinski partner EU posle SAD, navodi agencija AP.

Dugoročni cilj EU je, prema rečima Malmstremove, sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, ali je pre njega neophodno postizanje investicionog sporazuma.

„To će doneti ravnopravniji teren za utakmicu u oblasti investicija, a dok to ne realizujemo, biće veoma teško ući u specifične pregovore o slobodnoj trgovini”, poručila je ona.

Evropska unija će se zalagati za „povećanje i unapređenje” trgovine s Kinom i drugim zemljama, poručila je ona.

Kako prenosi agencija Rojters, Malmstrem je izrazila zabrinutost „zbog diskriminacije evropskih preduzeća u Kini”.

U obraćanju studentima u Pekingu, uoči samita Kine i EU, ona je takođe rekla da kineska ograničenja ljudskih prava imaju uticaj na evropsku poslovnu zajednicu.

Ocenjujući da će planirani investicioni poslovi „ispeglati” teren za utakmicu između kineskih i evropskih preduzeća, Malmstrem je naglasila da Peking i Brisel moraju svojim političkim kapitalom da podrže planirani investicioni sporazum. (Tanjug), (Tanjug)