субота, 18 маја, 2024
vesti online

MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA Država još nije obezbedila službenu upotrebu ćirilice

Srbija ni devet godina nakon donošenja Ustava nije obezbedila službenu upotrebu ćiriličnog pisma, ali ni sve udžbenike na jezicima i pismima nacionalnih manjina, upozorio je zaštitnik građana povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se danas obeležava.

Saša Janković

Saša Janković, Foto: V. Lalić

U saopštenju je ocenjeno da briga o očuvanju jezika zahteva da država bez odlaganja kreira jezičku politiku koja će uz garancije i zaštitu upotrebe velikog broja manjinskih jezika u obrazovanju, informisanju i kulturi, “kao civilizacijsku obavezu sagledati i očuvanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma”.

Međunarodni dan maternjeg jezika

Međunarodni dan maternjeg jezika danas će biti obeležen u Srbiji nizom manifestacija. Centralna proslava biće održana u Kovačici.

Iako obavezna da brine o maternjim jezicima svih svojih građana, ni devet godina nakon donošenja Ustava Srbija nije obezbedila službenu upotrebu ćiriličkog pisma, s obrazloženjem da informacioni sistemi podržavaju samo upotrebu latiničnog pisma. Istovremeno, nisu obezbedjeni ni svi udžbenici na jezicima i pismima nacionalnih manjina, navedeno je u saopštenju. (Alo)