уторак, 28 маја, 2024
vesti online

Merkel: Ekonomski migranti će biti vraćeni u roku od tri nedelje

Nemačka kancelarka Angela Merkel i njeni koalicioni partneri postigli su danas saglasnost da Berlin ubrza repatrijaciju tražilaca azila čiji je zahtev odbijen, uz obećanje da će urediti situaciju po pitanju rekordnog priliva migranata.

Osniva se tri do pet novih registracionih centra za tražioce azila: Angela Merkel

Dok će Nemačka za izbeglice iz Sirije i drugih ratnih zona nastaviti da bude „dopušteni raj“, oni koji se smatraju za ekonomske migrante većinom iz zemalja Balkana „bezbednog porekla“, biće vraćeni u roku od tri nedelje, najavila je Merkel, prenela je agencija AFP.
Merkel i druga dva partijska lidera su se, takođe, složili oko novog, unapređenog, ID sistema i centralne baze podataka za azilante.

– Preduzeli smo dobar i važan iskorak – izjavila je Merkel u društvu zamenika Zigmara Gabrijela i Hersta Zehofera iz CSU, bavarske sestrinske partije Merkelove CDU.
Vladajuća trojka je postigla dogovor da osnuje tri do pet novih registracionih centra za tražioce azila, ali za one za koje se smatra da imaju male šanse da im bude dozvoljeno da ostanu u Nemačkoj.
Berlin je već zauzeo čvršći stav prema tražiocima azila iz zemalja koje nisu u ratu, što je dovelo do naglog pada njihovih dolazaka, pre svih, zemalja Balkana.
AFP navodi da je Nemačka i „počela da ograničava dolazak iz Avganistana“, gde je nemačka vojska deo napora NATO da stabilizuje zemlju.
Nemačka je registrovala više od 758.000 azilanata od januara do oktobra, od kojih Sirijci čine trećinu, dok mnogi dolaze iz Iraka i Avganistana.
Samo u oktobru u Nemačku je stigao 181.000 migranata, nadmašujući prethodni rekord od oko 163.000 u septembru. (Blic)