петак, 21 јуна, 2024
vesti online

Merkel u sukobu sa NATO zbog Rusije?

Više zapadnih zemalja zamerilo je glavnokomandujućem NATO za Evropu generalu Filipu Bridlavu preuveličavanje vojne uloge Rusije na istoku Ukrajine

Merkel u sukobu sa NATO zbog Rusije?

Prema informacijama nemačkog magazina “Špigl”, u kabinetu kancelarke Angele Merkel čak se govori o „opasnoj propagandi“ generala Bridlava i postavlja se pitanje da li Amerikanci pokušavaju da osujete napore nemačke kancelarke u postizanju diplomatskog rešenja za ukrajinsku krizu.

Čak je i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer lično intervenisao kod generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga tim povodom.

„Istina je da sam se dva puta obratio Alijansi u slučajevima kada se informacije naših izvora nisu u potpunosti poklapale sa informacijama iz SAD ili NATO“, potvrdio je Štajnmajer danas na marginama ministarskog sastanka u Rigi.

On je međutim, dodao da niko ne želi da „ovo rezultira bilo kakvim sporom“, preneo je Rojters.

Nemačka vlada bila je, kako navodi „Špigl“, iznenađena kada je Bridlav krajem februara u Vašingtonu upozorio na pogoršanje situacije u Ukrajini i veću opasnost od Rusije, dok je ona imala informacije obaveštajne službe BND i drugih izvora da je primirje dogovoreno u Minsku krhko, ali se poštuje.  (press)