субота, 18 маја, 2024
vesti online

MRAČNE VEZE ŠEŠELJA I „ZEMUNACA“ Da li je lider radikala umešan u ubistvo Đinđića

Da li je lider radikala Vojislav Šešelj bio povezan sa zemunskim klanom i umešan u ubistvo Zorana Đinđića i dalje je otvoreno pitanje.

Postupak po krivičnoj prijavi policije protiv njega zbog ovih navoda obustavljen je 2004. godine, ali su se od tada pojavili novi dokazi – svedočenja Dejana Milenkovića Bagzija, Miloša Simovića i Zorana Vukojevića, koja su prihvaćena u pravosnažnoj osuđujućoj presudi za ubistvo Đinđića i u još nekim postupcima.

Šešelj je bio obuhvaćen istragom za ubistvo Đinđića i policija je protiv njega podnela krivičnu prijavu, ali nije bio na optužnici na kojoj su prvobitno bila 44 imena. On se predao Hagu 23. februara 2003, dva dana posle pokušaja ubistva Đinđića kod hale „Limes“. Premijer je ubijen 12. marta 2003. Šešelja su povodom ove istrage saslušali srpski istražitelji u Hagu i bilo je najavljeno da će biti saslušan čim ponovo dođe u Beograd. Međutim, to se nije desilo.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal kažu da je postupak protiv Šešelja obustavljen u aprilu 2004. zbog nedostatka dokaza i da nije ponovo pokretan. (Blic)