четвртак, 30 маја, 2024
vesti online

Muke srpskih vozača u inostranstvu

NEMCI NAM DERU KOŽU: Muke srpskih vozača u inostranstvu

Biznis 0

Srbi moraju da daju po 1.000 evra za ponovno polaganje vozačkog ispita u Nemačkoj. Naše dozvole tamo nisu priznate jer nema bilateralnog sporazuma

Više od 250.000 srpskih gastarbajtera koji zvanično žive u Nemačkoj morali bi u budžet te zemlje da uplate najmanje četvrtinu miliona evra za polaganje vozačkog ispita za B kategoriju, koje košta oko 1.000 evra, pošto srpske vozačke dozvole tamo ne važe.

Isti trošak imaće i Srbi koji na privremenom radu u Nemačkoj provedu duže od šest meseci, jer toliko u toj zemlji važi srpska vozačka dozvola.

Za razliku od komšija iz BiH, koji mogu da zamene bosansku za nemačku vozačku dozvolu zato što su dve zemlje potpisale sporazum o priznavanju vozačkih dozvola, državljani Srbije nisu te sreće jer takav sporazum ne postoji.
– Zašto mi koji imamo srpske vozačke dozvole moramo ponovo da polažemo vozački ispit, plaćamo 1.000 evra i punimo budžet Nemačke, a Bosanci ne moraju? Po čemu je to BiH bolja pa su njihove dozvole priznate, a naše nisu? U Nemačkoj živi i radi skoro pola miliona ljudi iz Srbije i neophodno je da se naša država konačno založi za nas i potrudi se da nam se što pre priznaju vozačke dozvole – kaže M. B. iz Beograda, koji živi u Lipštadu u Nemačkoj.

Da ne postoje nikakve smetnje da srpske vozačke dozvole budu priznate u Nemačkoj, smatra i Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
– Do početka devedesetih godina naše vozačke dozvole su važile u svim državama u Evropi, a onda su neke zemlje prestale da ih priznaju zbog kupovine dozvola. Promenom načina polaganja vozačkog ispita u Srbiji, preduzete su sve mere da se spreče zloupotrebe. Imamo biometrijske dozvole koje se teško falsifikuju i ne postoje ni pravni ni faktički razlozi da one sada ne budu priznate u bilo kojoj zemlji Evropske unije – kaže Okanović.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova ističu da zaključivanje sporazuma o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola zavisi od volje i zainteresovanosti i druge ugovorne strane.
– U toku je usaglašavanje konačnog teksta zajedničke izjave o namerama i procedurama za zamenu vozačkih dozvola između Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke – kažu u MUP i dodaju da rok posle kojeg srpske vozačke dozvole treba da se zamene za inostrane zavisi od zakonodavstva svake države.

Spoljni poslovi
SPORAZUM DO KRAJA GODINE

U Ministarstvu spoljnih poslova obećavaju da će do kraja 2016. s Nemačkom biti potpisan sporazum o priznavanju vozačkih dozvola.
– Pregovori za zaključivanje sporazuma o recipročnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola s Nemačkom u završnoj su fazi, a njihovo okončanje očekuje se tokom 2016. godine. Prema zvaničnim nemačkim podacima, u Nemačkoj trenutno živi 252.468 državljana Srbije, ne računajući građane s dvojnim državljanstvom – kažu u MSP. Dodaju da Srbija ima takve sporazume sa četiri države, dok je u 14 država moguća automatska zamena.