PODGORICA – Crnogorcima je iz Brisela stigla poruka da su u toj evropskoj centrali počeli pristupni pregovori đetića za članstvo u NATO, a analalitičari procenjuju da će cela priča biti završena već do pravoslavnog Vaskrsa, odnosno početkom maja.

U ovoj fazi pregovora je najviše reč o tehničkim detaljima, potpisivanju protokola, usklađivanju propisa i legislative bez novih uslovljavanja. Promoter NATO, direktor Alfa centra Aleksandar Dedović kaže za „Novosti“ da ne treba očekivati nikakve nove zahteve.

– Partnere iz NATO će interesovati samo to da se rešikonflikt na relaciji specijalni državni tužilac – Uprava policije – kaže Dedović.

Predsednik Mirovnog pokreta „Ne u rat, ne u NATO“ Gojko Raičević kaže, za „Novosti“, da je Vlada Crne Gore ulažući ogromna sredstva poreskih obveznika sprovodila „agresivnu i prljavu“ NATO kampanju.

Naš sagovornik podseća da se sve dešava u času kada rezultati istraživanja ne idu naruku NATO promoterima, jer je raspoloženje građana protiv te vojne mašinerije.

– Vlada je dobila „po ušima“ od svojih zapadnih mentora zbog pada raspoloženja građana koji su za NATO, i sada je na sceni pokušaj rehabilitacije. S druge strane, Milo Đukanović i njegova svita jedino još u NATO vide nadu koja bi ih zadržala na političkoj sceni – dodaje Raičević.

GRANICE

– NEREŠENO pitanje granica dodatno opterećuje evroatlantske integracije Crne Gore. Zvanična Podgorica ima problem razgraničenja sa državama u okruženju gde su smeštene NATO trupe. Hašim Tači i Albanci iz okupirane južne srpske pokrajine traže deo, BiH hoće Sutorinu, dok Hrvati traže Prevlaku. Jedino sa Srbijom nema problema – kaže Gojko Raičević. (Novosti)