понедељак, 27 маја, 2024
vesti online

Nacionalna garda Ohaja i Vojska Srbije

Američki vojnici obnovili dečji vrtić i školu u Srbiji

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Photo: Stock

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi rekao je da je izuzetno zadovoljan projektima koje su u Bujanovcu zajedno sproveli Nacionalna garda Ohaja i Vojska Srbije, kao i da su ti projekti

sprovedeni na osnovu predloga opštine. Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi u Bujanovcu su otvorili renovirane objekte dečjeg vrtića i muzičke skole

U obnovi je prethodnih mesec dana učestvovalo po 40 pripadnika Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohajo iz SAD.

Gašić je rekao da je projekat rekonstrukcije vrtića i muzičke škole samo dao saradnje s Nacionalnom gardom Ohaja u okviru projekta „Humanitarna asistencija“, a da su u 2015. godini planirana ukupno 132 zajednička projekta.

Prema njegovim rečima, veliki deo tih projekata odnosi se na saradnju u oblasti vojne medicine, obrazovanja, zajedničkih vojnih vežbi i izviđanja.

On je rekao i da Nacionalna garda Ohaja učestvuje u pripremi jedinica Vojske Srbije za zajedničko učešće u mirovnim misijama koje su planirane da počnu do 2018. godine.

Kirbi je kazao da je američka komanda u Evropi za projekat rekonstrukcije vrtića i muzičke škole obezbedila 130.000 dolara, kao i da je taj projekat primer kako lokalna zajednica može imati korist od saradnja s Vojskom Srbije.

„Ovo je nešto što možemo zajedno da radimo s Vojskom Srbije. Ovaj projekat pokazuje i da naše partnerstvo može dati na dobrobit lokalnoj zajednici“, rekao je Kirbi.

On je dodao da je Bujanovac izabran kao lokalna zajednica u kojoj se takav projekat sprovodi s obzirom na to da je blizu baze „Jug“ u kojoj su pripadnici Nacionalne garde Ohajo ozbiljno uključeni u pripremi pripadnika Vojske Srbije da učestvuju u mirovnim operacijama u svetu.

„Na tom pitanju sarađujemo sa Srbijom zato što je želja Srbije da doprinose svetskom miru. Govorimo o saradnji na nekom međunarodnom nivou jer se u bazi ‘Jug’ obučavaju i pripadnici vojske Azerbejdžana, kao i vojske susednih zemalja, što poboljšava i odnose između vaših suseda i vas“, rekao je Kirbi.

U Bujanovcu veoma zadovoljni

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi rekao je da je izuzetno zadovoljan projektima koje su u Bujanovcu zajedno sproveli Nacionalna garda Ohaja i Vojska Srbije, kao i da su ti projekti sprovedeni na osnovu predloga opštine. On je dodao da je sa ambasadorom i ministrom razgovarao i o problemu izbeglica u Bujanovcu.