NA novom ročištu u ostavinskom postupku iza Josipa Broza Tita, koje se održava u sredu pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, naslednici bi trebalo da se izjasne da li su konačno, posle 33 godine, popisane sve stvari ostale iza bivšeg jugoslovenskog predsednika.

Zastupnica Titove unuke Svetlane Broz, Gordana Spasojević, kaže da je njena klijentkinja dostavila sudu spiskove stvari sa izložbi Muzeja istorije Jugoslavije:

– Imovina Josipa Broza uglavnom se nalazi u MIJ. Reč je o 200.000 predmeta. Takođe smo sudu podneli spisak nesporne imovine, za koju su i nekadašnja državna komisija koja je popisivala stvari, i Predsedništvo SFRJ, konstatovali da je nesporna. Na njemu su Titovi lični predmeti, tabakere, muštikle i ostale stvari koje nisu bile obuhvaćene prvostepenim ostavinskim rešenjem – kaže Gordana Spasojević.

Među 1.000 strana spiskova koje su od suda dobili na prošlom ročištu, po rečima Violete Kočić Mitaček, zastupnice Titovog sina Miše i unuke Zlatice Broz, mnoštvo je duplikata.

– Jedini zanimljiv dokument je iz 1983, ali ni on ne sadrži spiskove, već samo upozorenje Jovanke Broz da nisu popisane sve stvari – kaže ova advokatica.

Posle Nove godine, ostavinski postupak iza Josipa Broza napuniće 33 godine. Zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku Svetlana Broz je podnela ustavnu žalbu.

NESPORNA ODLIKOVANjA

PREMA rečima Gordane Spasojević, nesporna imovina koja bi trebalo da pripadne Titovim naslednicima su i njegova odlikovanja. Da je dobila nasleđe na vreme, Jovanka Broz bi ih, kako je sama svojevremeno tvrdila, donirala Muzeju. (Novosti)