недеља, 26 маја, 2024
vesti online

Nataša Kandić: Zapanjuje neznanje Predraga Markovića

Zapanjuje neznanje Predraga Markovića, potpredsednika Socijalističke partije Srbije i doktora istorijskih nauka, koje je izneo u vezi sa još nerazjašnjenim zločinom nad braćom Bitići, 1999. godine“, ističe za Danas Nataša Kandić, bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo.

Naša sagovornica je reagovala na poređenje i paralelu koju je Predrag Marković napravio govoreći u kontekstu političkog sukoba između Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića i Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, nastalog usled pozivanja na odgovornost lidera socijalista zbog nedavnog ubistva dvojice državljana Srbije u Libiji. Službenici Ambasade Srbije u Libiji su stradali u petak, u američkom bombardovanju zgrade u kojoj su se nalazili.

Naime, Marković je rekao da su, „šire gledano, Amerikanci sada izgubili svako moralno pravo da nas uslovljavaju braćom Bitići“, uz napomenu da su braća Bitići „ubijeni kao borci OVK“, dok su, kako je rekao, „naše diplomate stradale kao civili i zarobljenici američkih neprijatelja“.

Nataša Kandić za naš list u fokus stavlja Markovićeve reči – da su braća Bitići ubijeni kao borci Oslobodilačke vojske Kosova.

„Sudska činjenica je da su braća Bitići, u trenutku hapšenja, bili civili, američki državljani, koji su nelegalno prešli granicu“, podseća bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo.

Ona potom upućuje da „istoričar Marković upozorava da su braća Bitići ubijeni kao borci OVK“, a „naše diplomate kao civili i zarobljenici“.

„Ja njegove reči čitam kao politički stav da je u Srbiji dozvoljeno ubijati bivše borce OVK, a pošto više ne nose uniforme, kao što nisu ni braća Bitići, treba ih prepoznati, privesti sudu ili likvidirati kao što su braća Bitići odvedena pred jamu i streljani“, ocenjuje sagovornica Danasa.

Ona tvrdi da se upravo taj stav primenjuje umesto zakona, što su, kako navodi, pokazale sudije Okružnog suda u Nišu koje su pre tri dana donele presudu u odsustvu, kojom su nekoliko boraca OVK osudili na po 15 godina zato što su ubili nekoliko boraca Vojske Jugoslavije.

„Tako je potpredsednik SPS svojim tumačenjem statusa boraca OVK, kao sigurnih ubica, ohrabrio tužioce i sudije da sude pripadnicima OVK u odsustvu za ubistva srpskih vojnika, i da je to pravda za srpske žrtve, kako, nakon presude, reče majka ubijenog vojnika na Košarama“, zaključuje sagovornica našeg lista.

Podsetimo, Braća Ilija, Mehmet i Argon Bitići, američki državljani albanskog porekla, u ratu pripadnici OVK, uhapšeni su 26. juna 1999. na administrativnoj granici sa Srbijom, kada su pokušali da susede Rome iz Prizrena prebace u Srbiju. Prekršajno su 27. juna osuđeni u Prokuplju na 14 dana zatvora, a uz zahtev za uslovno puštanje pušteni su tri dana ranije. Međutim braću Bitići su odmah po izlasku iz zatvora pokupila dva muškarca i u automobilu bez registarskih oznaka odvezli u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije, čiji je tada komandant bio Goran Radosavljević Guri. U tom centru su 2001. godine nađene dve masovne grobnice, u jednoj i tela braće Bitići.

Nerazjašnjeni slučaj ubistva braće Bitići, osim što kompromituje domaće pravosuđe, opterećuje i odnose Srbije i Sjedinjenih Američkih Država unazad više od 15 godina. Gotovo da nema prilike susreta srpskih i američkih zvaničnika a da se ta tema i problem ne nađu među najprioritetnijim u kontekstu rešenja.

Polemika o zatvaranju ambasade

Zašto nije zatvorena ambasada Srbije u Libiji 2011. godine, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić treba da pita sebe i još jednog bivšeg člana Socijalističke partije Srbije, navodi se u saopštenju Levica Srbije čiji je lider Borislav Stefanović. Ovo saopštenje je nastavak javne polemike o odgovornosti zvaničnika u Beogradu za pogibiju dvoje službenika Ambasade Srbije u Tripoliju. Prethodno je Dačić upitao Stefanovića zašto nije, kada je bio politički direktor Ministarstva spoljnih poslova, zatvorio ambasadu u Libiji kada je rat počeo i kada su posle pada Gadafija Srbi bili označeni kao njegovi glavni saveznici.

P.D.

(Danas)