Švedska, Norveška i Finska učestvuju danas u jednoj od najvećih vojnih vežbi borbenih aviona u Evropi, a koja nosi naziv „Arktički izazov 2015“.

Vežbe ove godine vodi šef Centra za vazdušne operacije norveškog Kraljevskog vazduhoplovstva brigadir general Jan Ove Rig, a one će trajati do 2. juna. Ovo je drugi put da se međunarodne vežbe održavaju u Skandinaviji od 2013. godine, a planirano je da se izvode svake druge godine.

„Cilj je da jedinice zajednički vežbaju, treniraju i sprovedu komplikovane operacije u vazduhu, u bliskoj vezi sa NATO partnerima“, rekao je general Rig uoči početka vežbi.

Vežbe koje će trajati dvanaest dana, a koje predvodi Norveška, uključiće 4,000 vojnika i avione proizvedene u Švajcarskoj, Holandiji, Velikoj Britaniji i Nemačkoj, uz one iz Severne Evrope.

Među letelicama koje će učestvovati u „Arktičkom izazovu 2015“ biće višenamenski borbeni avioni, „Lokid Martinov“ F-16 fajting falkon, francuski višenamenski lovački avion „miraž 2000“, „jurofajter tajfun“, JAS 39 gripen fabrike SAB, supersonični borbeni avion „boing F/A-18 hornet“ i višenamenski borbeni avion „Panavija tornado“.

Kontrolni avioni i avioni za rano upozorenje „AWACS“ i višenamenske letelice „DA-20 falkoni“ za elektronsko ratovanje takođe će učestvovati u međunarodnim vežbama.

„Arktički izazov“ će biti održan na više lokacija — u Bodo stanici na severoistoku Norveške, vazduhoplovnoj vojnoj bazi Rovanijemi na severu Finske i u Kalasu, koji se nalazi na severozapadu Švedske, rečeno je u saopštenju Oružanih snaga Norveške.

Sve tri lokacije na Dalekom severu su u blizini Arktičkog kruga, regiona koji je od velikog interesa za Rusiju, Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Dansku i Norvešku.

Vežbe „Arktički izazov“ prvi put su održane 2009. Godine.

VOJNE VEŽBE „ARKTIČKI IZAZOV 2015“ IZAZVALE KRITIKE U ŠVEDSKOJ

Velike vojno-vazdušne vežbe nordijskih zemalja „Arktički izazov 2015“, koje su počele 25. maja uz učešće SAD, Velike Britanije, Holandije, Švajcarske, Nemačke i Francuske u severnim oblastima Švedske, Finske i Norveške, izazvale su velike kritike u Švedskoj.

„Umesto što se igra rata sa NATO-om u Severnoj Evropi, Vlada bi trebala da radi na slabljenju napetosti između vojnih blokova“, napisao je u ponedeljak na sajtu švedske televizije SVT bivši diplomata i nekadašnjia mbasador u Rusiji Sven Hirdman.

Mnoge pristalice vojnih vežbi u Švedskoj više puta su tokom diskusija uoči manevara govorile o tome kako su ovakvi događaji korisni za međunarodnu saradnju, posebno u aktuelnoj situaciji, gde se Rusija posmatra kao pretnja evropskoj bezbednosti i zemljama-članicama EU.

Ipak, Sven Hirdman se ne slaže sa ovakvim zaključcima i smatra ih pogrešnim.

„Rusko-ukrajinski sukob ima korene u raspadu SSSR-a. Ne postoje objektivni razlozi da Rusija počne sa razmatranjem planova agresije protiv Evropske unije ili NATO-a“, napisao je švedski diplomata.

Vojne vežbe se održavaju u okviru saradnje Švedske, Finske i Norveške i održavaju se po drugi put. Prvi put su vojne vežbe u blizini Arktičkog kruga održane 2013. godine. (Blic)