среда, 28 фебруара, 2024
vesti online

NBS: Rezerve 9,6 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju jula iznosile 9,6 milijardi evra, što ukazuje na njihovo povećanje za 314,5 miliona evra u odnosu na kraj juna, saopštila je danas NBS.

1

Piše: FoNet

petak, 12. avgust 13:48

NBS: Rezerve 9,6 milijardi evra

Foto: FreeImages / Filippo Vicarelli

Deviznim rezervama na ovom nivou se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 220 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Rast deviznih rezervi NBS iz juna nastavljen je i u julu, pri čemu se gotovo celo julsko povećanje pripisuje intervencijama Narodne banke Srbije, koja je na deviznom tržištu kupila 355 miliona evra.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su 8 milijardi evra i bile su veće za 352 miliona evra u odnosu na prethodni mesec.

Povećanje i bruto i neto deviznih rezervi naročito je značajno uzimajući u obzir činjenicu da je ostvareno u ambijentu i dalje prisutnih turbulencija na međunarodnim finansijskim tržištima, navodi se u saopštenju NBS.

Pored priliva ostvarenog po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom deviza, prilivi su ostvareni i po osnovu privatizacije „Železare Smederevo“ u ukupnom iznosu od 46 miliona evra, a u manjoj meri i po osnovu neto korišćenja međunarodnih kredita, 3,4 miliona evra.

Ti prilivi su u julu bili značajno veći od realizovanih odliva iz deviznih rezervi, koji su uglavnom nastali po osnovu smanjenja devizne obavezne rezerve (38,9 miliona evra), izmirivanja obaveza na ime stare devizne štednje (26,5 miliona evra) i po drugim osnovama (24,5 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 567,6 miliona evra i bio je za 21,8 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,1 milijarde evra.

Vrednost dinara je u julu bila nepromenjena u odnosu na evro, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 355 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

– (Danas)