среда, 29 маја, 2024
vesti online

NEDODIRLJIV: Ko godinama štiti Nebojšu Čovića?

Tek deceniju nakon pronevera podignuta optužnica protiv bivšeg šefa Koordinacionog centra za KiM zbog sumnje da je prisvojio oko 10 miliona evra koje je država bila namenila Srbima s Kosova

BEOGRAD – Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je nedavno optužnicu protiv Nebojše Čovića, bivšeg šefa Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, i još šest osumnjičenih zbog sumnje da su od 2003. do 2005. nezakonito prisvojili više od 850 miliona dinara, odnosno oko 10 miliona evra, namenjenih Srbima s Kosova.

Od ovih događaja prošlo je više od 10 godina, pa se postavlja pitanje ko je dosad štitio i još uvek štiti Nebojšu Čovića, kao i zašto nije uhapšen zbog ovih malverzacija, s obzirom na to da su u Srbiji ljudi hapšeni i držani mesecima u pritvoru i zbog mnogo manjih prekršaja.

Likom i delom Nebojše Čovića svojevremenio se bavio i Anketni odbor Skupštine Srbije.
– Anketni odobor utvrdio je mnogobrojne zloupotrebe u trošenju budžetskih sredstava na Kosovu i Metohiji – rekao je tad predsednik Odbora Momir Stojanović, očekujuci da će iz izveštaja proisteći krivična odgovornost onih koji su kršili zakon.
– Evo pominjem Čovića, bio je šef Koordinacionog centra. Da smo hteli da ga zaštitimo, mi bismo se bavili 2011, 2012, a ne 2003. godinom – rekao je Stojanović.

Ivan Ninić, izvršni direktor Centra za vladavinu prava, za Kurir kaže da je Čovićev predmet godinama čamio u nekoj fioci.

Politički kameleon

– Zahvaljujući serijalu „Insajder“, taj slučaj je ponovo aktuelizovan. Konačno je podignuta optužnica, ali mislim da Čović neće biti osuđen. Čak i ako bude, u drugom stepenu presuda će biti oborena jer je on bio prijatelj svih režima, pa i ovog, a ko sarađuje zna se kako prolazi. Naročito kad je u pitanju Čović. Zanimljivo je i da nije uhapšen za toliki novac, iako su drugi mesecima sedeli u pritvoru za slabija dela – kaže Ninić.

Nekadašnji pripadnik Državne bezbednosti Boža Spasić kaže da je Čović politički kameleon.
– Pokazalo se da je njegovo postavljanje za šefa Koordinacionog centra za KiM bilo pogrešno. Prošao je uspešno kroz sve režime, preplitao politiku i sport i imao bazu za pranje novca. Sad je kao glavnog krivca označio DS, a bio je deo i tog režima. Zato je i logično što ne pominje ovu vlast, iako je u njeno vreme optužen – kaže Spasić.

Tadić: Na bavim se time

Čović se nije odazivao na naše pozive, a pošto je podignuta optužnica, oglasio se saopštenjem, u kojem je poručio da iza nje stoji bivša vlast Borisa Tadića, sad lidera SDS.
– Sve mi je jasno. I ko je ovaj slučaj vodio i kako je nastao ovaj slučaj, i ko ga je u brzini, neposredno pre svog odlaska s dužnosti nakaradno završavao. Sve ovo radili su kako bi režim Borisa Tadića kroz izmišljene afere, tobože, prikazao međunarodnoj zajednici da se bori protiv organizovanog kriminala – naveo je Čović.

Tadić je odbacio optužbe.

– Nikad se nisam bavio Nebojšom Čovićem ni u političkom, a kamili u nekom drugom smislu. To su apsolutne neistine koje je izlišno i komentsarisati – poručio je Tadić za Kurir.(Kurir)