среда, 29 маја, 2024
vesti online

Nemačka desničarska AfD predstavila program: „Islam nije deo Nemačke“

Nemačka antievropska i populistička stranka Alternativa za Nemačku (AfD), koja se žestoko protivi politici nemačke kancelarke Angele Merkel o prijemu izbeglica, predstavila je svoj program koji sadrži antiislamski ton sa ambicijom da u parlamentu osvoji većinu, ocenila je agencija Frans pres.

– Islam nije deo Nemačke, džamije, muslimanske molitve i nošenje burke treba da bude zabranjeno u zemlji – naveli su učesnici kongresa stranke koja obeležava tri godine postojanja. Neki članovi te stranke na kongresu u Štutgartu imali su umereniji ton, govoreći da treba „odbaciti islamizam, ali tražiti dijalog s muslimanima“.

Posle nedavnog uspeha esktremne desnice Slobodarske partije Austrije i rastuće popularnosti Nacionalnog fronta u Francuskoj, AfD želi da se kandiduje na parlamentarnim izborima 2017. godine nakon što je prešla cenzus za ulazak u regionalne parlamente u Nemačkoj.

AfD je mala stranka koja uživa popularnost između šest i sedam odsto građana. Osvojila je sedam poslaničkih mesta u Evropskom parlamentu na izborima 2014. godine, kada je stekla popularnost zahvaljujući oštrim izjavama protiv dolaska migranata u Nemačku. (Blic)