BERLIN – Nemačka obaveštajna agencija BND sarađuje sa tajnom službom sirijskog predsednika Bašara al-Asada u cilju razmene informacija o militantnim islamistima, piše danas nemački dnevnik „Bild“.

Pozivajući se na dobro obaveštene izvore, berlinski tabloid navodi da su agenti nemačke obaveštajne službe redovno putovali u Damask na konsultacije sa sirijskim kolegama, uprkos tome što se Berlin protivi ostanku Asada na vlasti u sklopu mirovnog dogovora za Siriju.

Pre dve nedelje nemački Bundestag odobrio je plan podrške međunarodnim vazdušnim udarima protiv Islamske države u Siriji, putem slanja izviđačkih aviona „tornado“ i 1.200 pripadnika vojske.

Cilj obnovljenih kontakata BND sa Damaskom je razmena informacija o ekstremistima, a naročito onim u Islamskoj državi, kao i uspostavljanje fiksnog komunikacijskog kanala u slučaju da neki pilot nemačkog „tornada“ bude oboren iznad Sirije, piše „Bild“.

BND, kako se kaže, želi da otvori stanicu u Damasku što pre kako bi agenti permanentno tamo bili stacionirani uz znanje vlade.

Agenti bi eventualno mogli da budu u nemačkoj ambasadi koja je trenutno zatvorena, navodi „Bild“ a nemačka vlada će doneti konačnu odluku početkom sledeće godine. (Novosti)