понедељак, 27 маја, 2024
vesti online

Nemački političari optužuju Angelu Merkel da je ona izložila EU ucenama Turske

Nemački političari optužili su kancelarku Angelu Merkel da je kreirala situaciju u kojoj je Evropa previše zavisna od Turske po pitanju migrantske krize i, samim tim, ranjiva na svaki vid ucene turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, prenosi Rojters.

Angela Merkel

Angela Merkel

Turska, koja je odbila da u potpunosti ispoštuje zahteve EU popitanju anti-terorističkih zakona, ulazi u razmatranje za dogovor po kom bi ostvarili bezvizni režim u zamenu za zaustavljanje migranata koji pokušavaju da ilegalno uđu u zemlje Evropske Unije. Nemački političari smatraju da je potrebno pronaći nov način spasavanja pregovore jer su oni trenutno u đorsokaku.

Merkel, čija je popularnost opala zbog svog stava prema migrantima, a nakon što je Nemačka primila više od milion izbeglica tokom prošle godine, predvodila je pregovore sa Turskom.

Iako je broj migranata koji su ušli u Nemačku od januara drastično smanjen, nemačka kancelarka još uvek nailazi na kritike zbog pojedinih odluka.

– Nisam protiv pregovora sa Turskom, ali mislim da je opasno da postanemo zavisni od Ankare – rekao je Horst Sihofer, predsednik CSU-a, sestrinske stranke Merkelove CDU, prenosi Rojters.(Blic)