петак, 12 априла, 2024
vesti online

Nemci se ne boje ‘grčkog galamdžije’

Aleksis Cipras, novi premijer vlade u Atini, ne gubi vreme. Već je počeo da sprovodi u delo svoje predizborne najave o obustavljanju reformi. Ali izgleda da nemačke privrednike to nije mnogo uznemirilo.

Onaj ko je očekivao da će Aleksis Cipras, nakon što bude izabran za premijera napustiti oštru retoriku i da će postati pitomiji – prevario se. Već na prvoj sednici svog kabineta u sredu, 28. januara, najavio je da će stopirati projekte privatizacije koji su bili dogovoreni sa međunarodnim investitorima kao deo paketa reformskih mera. Pri tome radi se o jasnom kršenju ugovora. Ali „nemačka privreda se galamdžije Ciprasa ne boji“, kaže Aleksander Šuman, glavni ekonomista Nemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK): „Značaj Grčke kao mesta za investicije i proizvodnju, kao ciljnog područja za izvoz iz Nemačke ili kao izvora uvoza za Nemačku, nije baš veliki.“

Samo 0,5 odsto nemačkog izvoza ide u Grčku

I Nikolas Hajnen, stručnjak Dojče banke za Evropu, procenjuje da smena grčke vlasti neće imati veće direktne posledice po nemačku privredu: „Perspektive rasta grčke ekonomije bi doduše mogle da se pogoršaju ako Ciprasova vlada i dalje bude istrajavala na kursu konfrontacije sa evropskim partnerima, ali Nemačka neće osetiti neke posledice toga s obzirom na to da samo 0,5 odsto nemačkog izvoza ide u Grčku.“  (DW>DE)