Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je juče uveče da zna detalje sporazuma koji se priprema s Iranom o nuklearnom programu te zemlje i upitao “šta ima da se skriva o tome”, nakon što su Sjedinjene Američke Države saopštile da “ne objavljuju neke informacije iz pregovora”.

Netanijahu je to rekao dan nakon što je administracija predsednika SAD Baraka Obame rekla da ne obavestava Izrael o nekim specifičnostima, jer strahuje da je “taj bliski saveznik dopustio da procure osetljive informacije kako bi omeo pregovore” i da će “nastaviti to da čini”, preneo je Asošijejtid pres.

“Mi znamo da Teheran zna detalje pregovora. Sada vam kažem da Izrael takođe zna detalje predloženog sporazuma. Mislim da je to loš sporazum, koji je opasan za državu Izrael i ne samo ze nju. Ako iko misli drugačije, šta ima tu da se krije”, rekao je Netanijahu.

Izraelski premijer je naljutio Belu kuću svojim otvorenim protivljenjem sporazumu, za koji on veruje da preti egzistenciji Izraela. Takođe je prihvatio poziv republikanaca da se obrati Kongresu početkom marta i da govori o Iranu, a nije se konsultovao o tome sa Belom kućom, što je kršenje diplomatskog protokola.

Planirani govor izazvao je negodovanje i u Izraelu, jer će biti održan samo dve nedelje pre opštih izbora. Izraelski premijer je odbacio kritike, istakavši da mu je dužnost da lobira protiv nukleanog sporazuma.

Portparolka Stejt departmenta Dženifer Psaki je, međutim, dovela u pitanje Netanijahuovu tvrdnju da zna detalje sporazuma.

“Onda je činjenica da on zna više od pregovorača, jer još uvek nema dogovora. Očito da dogovor postoji, mi bismo ga objašnjavali i objašnjavali bismo zašto i kako sprečava Iran da dođe do nuklearnog oružja. Kada bi to bio slučaj i mi dođemo do dogovora, teško je shvatiti kako neko ne bi video koristi za međunarodnu zajednicu”, rekla je ona.

Izrael smatra nuklearno naoružani Iran pretnjom za sopstvenu egzistenciju i podseća na pozive Teherana da bude uništen i iranski program razvoja dugometnih raketa, kao i podršku libanskom Hezbolahu. Iran međutim inistira da je nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe.

“Izbor Livni ili Hercoga bio bi opasan po Izrael”

Premijer Izraela upozorio je da bi za Izrael bilo opasno ukoliko bi na njegovo mesto došli Cipi Livni ili Isak Hercog, jer oni preferiraju pregovore sa zajedničkom palestinskom vladom.

Kako prenosi izraelska televizija “Kanal 7″, Netanijahu je govorio na konferenciji stranke Likud na jugu zemlje, u gradu Askalanu. On je kritikovao bivšu ministarku pravde i liderku stranke Hatnua Cipi Livni, kao i bivšeg lidera Radničke partije Isaka Hercoga.

Ovi zvaničnici će se na narednim parlamentarnim izborima kandidovati ispred stranke Cionistički kamp budući da je izborni prag pomeren sa dva posto na 3,25 posto, pa male stranke skoro i nemaju šansu da uđu u parlament.

“Livni se samo nekoliko dana pre formiranja palestinske zajedničke vlade sastala sa Mahmudom Abasom uprkos što sam ja to zabranio”, napomenuo je Netanijahu te upozorio da će, ukoliko pobedi, stranka Cionistički kamp na čelu sa Isakom Hercogom početi pregovore sa Abasom, predstavnikom zajedničke Hamasove i Fatahove vlade.

Palestinski pokret Hamas izraelske vlasti su stavile na listu terorističkih organizacija.

Krajem 2014. godine u izraelskom parlamentu, Knesetu došlo je do nesuglasica, uglavnom oko budžeta i pitanja jevrejske države.

Predloženo je nekoliko datuma za održavanje prevremenih izbora. Izabran je 17. mart, kako je predložila Laburistička partija.

(Anadolija, Tanjug)  (isra-news)