NIŠ – „Jugorozgas“ je zbog duga od 730 miliona dinara za isporuku gasa blokirao račun niške Gradske toplane i nema nameru da skine blokadu dok ne namiri svoja potraživanja. U ovaj dug nije ušao februarski račun od 260 miliona dinara, a Toplana u ovom trenutku nema finansijske mogućnosti da izmiri dugovanja. Direktor Slobodan Maksimović kaže da je jedino rešenje da im pomogne lokalna samouprava ali i da izvršitelji naplate pola milijarde dinara izvršnih rešenja od dužnika.

Maksimović kaže da je „Jugorozgas“ pokazao strpljenje iako je trebalo da im dugovanja za prethodnu sezonu isplate sa početkom nove sezone, odnosno oktobra prošle godine.

– Upozoravali su nas da će do ovog doći, ali nismo imali mogućnosti da platimo. Nama u ovom trenutku građani i preduzeća duguju 1,5 milijardi dinara – pravda se Maksimović i ističe da su se u rešavanju problema uključile sve gradske strukture jer nikome nije u interesu da ovo preduzeće bude u blokadi. – Moramo do početka nove grejne sezona da dug smanjimo na 200 miliona dinara, inače nećemo moći da nabavimo energente.

Koliko je situacija kritična, govori i podatak da se po hitnom postupku sva izvršna rešenja dužnika prosleđuju privatnim izvršiteljima koji će uskoro, koristeći sve mehanizme, krenuti u naplatu.

– Do sada u našem gradu nije bilo slučajeva prodaje stanova zbog duga za grejanje, ali ćemo morati da pribegnemo svim metodama da ne bi ugrozili grejanje 30.000 naših korisnika – kaže Maksimović, koji najavljuje da će se ubuduće cene grejanja određivati na mesečnom nivou jer je ih na to uslovljava tržište gasa. (Novosti)