уторак, 28 маја, 2024
vesti online

NOVI ZAKON O STANOVANJU Porez povećava kiriju

Novim Zakonom o stanovanju država dobija bazu stanova koji se izdaju, što će dovesti do masovnije naplate poreza na kiriju, a nije isključeno ni povećanje kirije.

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji je po hitnom postupku ušao u skupštinsku proceduru predviđa mogućnost uvođenja profesionalnih upravnika za zgrade sa 30 i više stanova, koji će dobijati licencu od Privredne komore Srbije. Oni će od vlasnika koji izdaju stanove zahtevati sve podatke o podstanarima, što će državi omogućiti da dobije detaljnu bazu iz koje će se tačno videti ko iznajmljuje stan i na kojoj adresi. To će doneti i mogućnost veće naplate poreza na kirije od 20 odsto koji danas plaća tek oko jedan odsto stanodavaca.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji ima 259.479 stanova koji se izdaju. Samo u Beogradu ih je 73.915. Ukoliko se uzme da je prosečna mesečna kirija 200 evra i da će najmanje 100.000 stanova imati profesionalnog upravnika, to znači da bi država svakog meseca na ime poreza od izdavanja stanova mogla da profitira tačno četiri miliona evra.

Priča o rođacima u stanu neće proći (Blic)