Jens Stoltenberg, generalani sekretar NATO, rekao je da će Crna Gora nakon potpisivanja učestvovati u svim sastancima Alijanse.

– Crna Gora je izabrala NATO i to je odluka koja se mora poštovati. Svaka sankcija ili reakcija Rusije biće apsolutno neopravdana, jer se radi o poštovanju suverene odluke suverene nacije Crne Gore da odluči o svom putu.

Današnjem potpisivanju protokola prisustvovaće i premijer Milo Đukanović.

Prethodno je Vlada Bugarske odobrila nacrt dokumenta kojim se predviđa ulazak Crne Gore u NATO, saopštila je vladina pres služba. U saopštenju se navodi da je zvanična Sofija ovlastila šefa diplomatije Daniela Mitova da parafira taj dokument.

Alijansa je, inače, krajem prošle godine formalno uputila pozivnicu Crnoj Gori da počne pregovore o pristupanju u savez.

Protivnici članstva Crne Gore u NATO smatraju da bi jedino referendum mogao pomiriti dve suprotstavljene opcije, koje su duboko podelile narod. U sredu je lider Demokratske narodne partije Milan Knežević saopštio rezultate istraživanja koja, kako tvrdi, nedvosmisleno pokazuju da je većina građana za to da se o ovom pitanju izjasne na referendumu.

On je u saopštenju naveo rezultate istraživanja koje pokazuje da je na pitanje da li Crna Gora treba da bude članica NATO potvrdno odgovorilo 45,3 odsto dok se 54,7 odsto ispitanika izjasnilo da se protivi priključenju. Na pitanje da li odluku o NATO treba doneti na referendumu čak 57,9 odsto građana je odgovorilo potvrdno dok 23,9 odsto smatra da referendum nije nephodan a njih 18,2 odsto nije moglo da proceni. (Novosti)