уторак, 11 јуна, 2024
vesti online

Odnos pravoslavne crkve prema ostalom hrišćanskom svetu – tema za kraj Sabora

Krit, Hanja – Na Svetom i velikom Saboru pravoslavne crkve, koji se održava na Pravoslavnoj akademiji na Kitu, potpisan je i drugi zvanični dokument na temu autonomije i načina njenog sticanja.

Kako je na konferenciji za novinare najavio portparol Sabora, arhiepiskop Jov telmisoski završena je rasprava i o trećem dokumentu, o značaju posta, i on bi, takođe, trebalo da bude potpisan. Zvanični delegati deset od 14 autokefalnih crkava koje predvode patrijarsi, započeli su juče razmatranje dokumenta o svetoj tajni bračne zajednice.

Uz dokument o misiji crkve u savremenom svetu, o kojem je raspravljano prvog dana zasedanja, ali koji još nije potpisan, i onaj koji se tiče pravoslavne dijaspore, a koji je potpisan, Sabor je do sad razmatrao ili počeo razmatranje pet od šest predviđenih tema.

Na samom kraju zasedanja na dnevnom redu biće tekst na koji su pravoslavne crkve, naročito ruska, gruzijska, bugarska i antiohijska koje ne učestvuju na sednicama, imale veliki broj amandmana – Odnos pravoslavne crkve prema ostalom hrišćanskom svetu. Patrijarsi bi danas prepodne trebalo da rade na tekstu završne poruke Sabora.

Na konferenciji za medije, novinare je zanimalo i zašto je Srpska pravoslavna crkva oklevala da prisustvuje Saboru i da li su razlog tome nesuglasice sa Rumunskom pravoslavnom crkvom.

Na ovo pitanje odgovarali su i profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, Vladan Tatalović, koji na zasedanju učestvuje u svojstvu savetnika, i profesor Ajonut Mavriki, portparol delegacije Rumunske pravoslavne crkve. Obojica su se složili da problemi dve crkve treba da se rešavaju dijalogom, da je zbog toga dobro i što su obe crkve prisutne na zasedanju, a Mavriki je dodao da u svakoj porodici ima varnica, ali ona je i dalje porodica.

Srpska crkva više puta je preko svojih najviših crkvenih tela upozoravala da sveštenici Rumunske patrijaršije nekanonski ulaze na teritoriju u istočnoj Srbiji koja je pod jurisdikcijom SPC, i da bi to moglo dovesti do prekida kanonskog opštenja sa susednom, sestrinskom crkvom.

(Politika)