среда, 29 маја, 2024
vesti online

Optužnica protiv Nebojše Čovića dostavljena Specijalnom sudu

Tužilaštvo za organizovani kriminal dostavilo je sudu optužnicu protiv Nebojše Čovića i još šest osoba, koji su osumnjičeni za malverzacije sa novcem namenjenim Srbima na Kosovu, potvrđeno je „Blicu“ u Višem sudu u Beogradu.

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Ispravljena optužnica sudu je dostavljena u petak, potvrđeno je „Blicu“ u Višem sudu. Optužnica je podignuta 23. decembra 2015., ali je vanpretresno veće Specijalnog suda vratilo tužilaštvu na ispravku.

Optužnicom, koja se odnosi na period od januara 2003. godine do sredine septembra 2005, njima se stavlja na teret da su u poslu otkupa i izgradnje nekretnina zloupotrebili službeni, i položaj ovlašćenog lica i primanje mita.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u avgustu 2014. godine pokrenulo istragu protiv Nebojše Čovića, bivše sekretarke Koordinacionog centra Anđelke Radenković, bivšeg načelnika Kosovskomitrovačkog okruga Dragana Kalabe i vlasnika privatnih firmi Komgrap gradnja, Daki i Masters. Kako je navedeno u naredbi za sprovođenje istrage, oni su osumnjičeni za pribavljanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od oko 10 miliona evra.

Tužilaštvo sumnja da su u poslu otkupa nekretnina u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, Čović, Radenković i Kalaba, u prethodnom dogovoru sa vlasnicima privatnih firmi omogućili da se na osnovu fiktivne dokumentacije izvrše nezakonita plaćanja. Kako se navodi u naredbi za sprovođenje istrage, Koordinacioni centar je uplatio je preduzeću Daki skoro 426 miliona dinara, od čega je izvršen otkup samo 18 nekretnina, za šta je potrošeno skoro 181 milion dinara, a za ostatak od oko 245 miliona dinara ne postoji validna dokumentacija.

Sporna je takođe i izgradnja stambenih lamela umesto kojih je i dalje samo livada. Tužilaštvo je navelo da su Koordinacioni centar i Građevinska direkcija uplatili 180 miliona dinara za izgradnju od čega je utrošeno samo skoro 18 miliona.

„Osumnjičeni Nebojša Čović je po dogovoru sa osumnjičenom Anđelkom Radenković, Bojanom Radovanovićem, Idrizom Šijakom, Draganom Kalabom i Draškom Pašićem davao uputstva osumnjičenima da privredna društva Daki i Komgrap gradnja dostavljaju zahteve za plaćanja po osnovu navodno započete izgradnje stambenih lamela, navodi Tužilaštvo.

Čović je početkom februara 2015. godine saslušan u ovoj istrazi i prema saznanjima medija negirao je svoju krivicu. /Blic/