уторак, 23 априла, 2024
vesti online

OTKRIVAMO Novi antievropski plan Moskve: Ruski patrijarh sabotira Srbiju

Ruska pravoslavna crkva i patrijarh Kiril ogorčeni su jer SPC planira slanje svog izaslanika u Brisel i radi na jačanju veza sa EU.

Njima se, naime, ova ideja sa Sabora SPC nije dopala jer smatraju da takva odluka nije proizašla iz crkvene, već iz političke kuhinje državnog rukovodstva Srbije. Oni smatraju da je državni vrh Srbije u svoju politiku udaljavanja od Moskve uvukao i SPC, saznaje „Blic“. To je jasno stavio do znanja patrijarh Kiril, koji je preko svojih izaslanika uputio pismo i poručio srpskom patrijarhu Irineju da je crkva instrumentalizovana od srpske vlasti.
Izvor „Blica“ iz Patrijaršije tvrdi da je crkveni vrh ovakvu poruku iz Moskve protumačio kao pritisak na samostalno donošenje odluka svetovne vlasti u Beogradu.

– Krajnje je neprimereno da se sveštenstvo iz Moskve ponaša kao naš Veliki brat. Neprimereno je da patrijarh Kiril, koji sve crkvene odluke donosi uz saglasje Putina i Medvedeva, prigovara srpskom patrijarhu da je u sprezi sa izvršnom vlašću. Sveštenstvo je shvatilo da bez približavanja Briselu neće moći da vrati svoju imovinu na Kosovu, tvrdi jedan od srpskih vladika.

Patrijarhu Irineju i ostalim vladikama nije pravo zbog kritike iz Rusije

On kaže da u crkvi to tumače da je Kiril, pod uticajem ruske državne politike, pokušao da spreči uključivanje crkve u evropske tokove.
Za profesora bogoslovije Dimitrija Kalezića pritisak iz Moskve nije primeren.
– Ako je Brisel adresa za vraćanje imovine, onda će naše crkve uspostaviti veze s njim. Ne odlučuje o tome Moskva, već Beograd, pa je i nejasno njeno mešanje – kaže profesor Kalezić.

 

Crkva Svetog Save moguća ambasada
Sedište neformalnog ambasadora SPC pri EU mogla bi da bude Crkva Svetog Save u Briselu. Ovaj hram pripada Eparhiji zapadnoevropskoj, čije je sedište u Parizu. Slanjem delegata u sedište EU, srpska crkva dobila je i jaču duhovnu vezu sa Srbima koji žive u zemljama Beneluksa.

 

 

Reagovanje SPC

Povodom teksta „Ruski patrijarh sabotira Srbiju“, danas se saopštenjem oglasila i Srpska pravoslavna crkva na svom sajtu. Reagovanje prenosimo u celini.

 

„Učestala praksa da listovi i internet-sajtovi poznate beogradske medijske kuće u stranom vlasništvu o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi po pravilu objavljuju potpune laži ili ne manje štetne poluistine, danas, 4. juna 2015. godine, dobila je u tabloidu „Blic“ svoj vrhunac u vidu članka pod naslovom „Ruski patrijarh sabotira Srbiju“.

Ovim povodom Srpska Pravoslavna Crkva izražava gnušanje i zaprepašćenje jer je sve što je napisano u tome članku apsolutna laž. Nikakvo pismo Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i sve Rusije g. Kirila nije ovih dana stiglo u Srpsku Patrijaršiju niti odnosi koji se priviđaju glasilu „berlinske Srbije“ postoje između sestrinskih Pravoslavnih Crkava, a pogotovu između Ruske Pravoslavne Crkve i Srpske Pravoslavne Crkve, čije odnose odlikuju bratska ljubav, saradnja i uvažavanje, da i ne pominjemo štedru pomoć koju je Moskovska Patrijaršija pružala Pećkoj Patrijaršiji kako tokom pređašnjih stoleća tako i u naše doba.

Ovom prilikom ne ulazimo u to kome je u interesu da besmislenim intrigama pokuša da naruši ili lažno predstavi odnose Srpske Pravoslavne Crkve sa Ruskom Pravoslavnom Crkvom, ali pozivamo one koji pretenduju na to da se zovu poslenicima javne reči da prestanu da nanose štetu Crkvi i da poslušaju glas sopstvene savesti u odnosu na naloge koje dobijaju, osim ako nije reč o ljudima potpuno spaljene savesti.

 

Pozivamo i one na koje se novinari pozivaju, najčešće ih nazivajući „jedan od srpskih vladika“, da prestanu sa nanošenjem nesagledive štete Crkvi koja ih je učinila onim što jesu i kojoj sve duguju“, navodi se u saopštenju koje je potpisano sa „Iz Kabineta Patrijarha srpskog“. (Blic)