среда, 28 фебруара, 2024
vesti online

Otvoren transportni koridor koji povezuje Aziju i Evropu

Teretnjaci iz Rusije, Kine i Mongolije počeli su da saobraćaju novim transportnim koridorom iz Azije u Evropu, saopšštilo je danas rusko Ministarstvo saobraćaja.

„Prvih devet kamiona iz Rusije, Mongolije i Kine svečano je danas otvorilo novi transportni koridor iz Azije u Evropu. Iz lučkog grada Tjancina preko mongolske prestonice Ulan Batora vozila dolaze u Ulan Ude, glavni grad Republike Burjatije, simbolizujući otvaranje teretnog tranzitnog saobraćaja iz Kine u Rusiju preko Mongolije“, navodi se u saopšštenju, prenosi Sputnjik.

Navedeno je da će funkcionisanje transportnog koridora, kojim će proći kolona vozila, omogućiti da se poveća saradnja Moskve, Pekinga i Ulan Batora, kao i da će pomoći razvoju saobraćajne infrastrukture tri držžave, pokretanju proizvodnje, povećanju investicija i trgovine, intenziviranju kulturne razmene i zajedničke koordinacije u oblasti zaštite prirodne sredine.

Ekonomski koridor je veliki zajednički program razvoja, koji uključuje mongolski Stepski put, kineski Put svile i ruski razvojni program Transevroazijskih regiona. (Blic)