четвртак, 30 маја, 2024
vesti online

OVO JE UKRAJINSKA MAŽINO LINIJA: Izgradili 268 „neprobojnih“ utvrđenja na liniji fronta

KIJEV – Oružane snage Ukrajine izgradile su troslojnu liniju odbrane na frontu ka Novorusiji. Izgrađena su prava mala vojna utvrđenja umesto ručno kopanih rovova. Ministarstvo odbrane tvrdi da su njihova utvrđenja otporna i na mine i na artiljerijske granate neprijatelja.

Mitraljesci sigurni od artiljerije (Foto: Jutjub)

Ukrajina je izgradila ukupno 268 vojnih uporišta što je koštalo budžet 860 miliona ukrajinskih grivni.

Površina jednog takvog odbrambenog punkta iznosi 40 hektara. Tu se nalazi mreža rovova, nekoliko slojeva trupaca, 40 tona metala i visokoarmaturni beton. Iznutra je izolacija. Test snage konstrukcije je održan na poligonu.

„Može da podnese 120mm granate, udarce tenkovskih granata, i što je najvažnije komforno je vojnicima“, uverava savetnik ministra odbrane Igor Meljnik.

Igor Meljnik (Foto: Jutjub)

Ukrajinski mediji javljaju da je vojnicima obezbeđen konfor.

„Naši vojnici su već uspeli da „puste korenje“ i da dovedu svoje kućne ljubimce. Dok ih protivnik ne napadne mogu i televizor da gledaju. A u slučaju napada, otvaraju vatru iz tih puškarnica. Raspoređene su tako da ni snajper u direktnoj liniji ne može da porazi mitraljez“, prenosi televizija „Podrobnosti“.

„U slučaju napada ovde je sve vidno. Postoji pregled sa svih strana. Sada ih naravno neće ubijati“, kaže jedan od vojnika. (Pravda)