VARŠAVA – Poljsko Ministarstvo pravde zapretilo je kaznama zatvora do pet godina novinarima i svima koji javno ne preciziraju da su koncentracione logore kao što su Aušvic-Birkenau ili Treblinka u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svetskog rata podigli nemački nacisti, već umesto toga upotrebe geografsku odrednicu „poljski logori“.

Prema predlogu izmena zakona koji je danas predstavilo ministarstvo, do pet godina zatvora pretilo bi svakome ko javno uprkos činjenicama pripiše Poljskoj ili Poljacima odgovornosti ili učešće u zločinima Hitlerove Nemačke.

Ukoliko bi se pokazalo da je, recimo, fraza „poljski logori smrti“ upotrebljena u brzini, nehotice kao pojednostavljenje, za to krivično delo bi pretila novčana kazna ili kraći zatvor.

„Dosta je bilo toga da se od Poljske pravi krivac za holokaust. Obaveza države je da vodi računa o renomeu Poljske u inostranstvu“, kazao je na konferenciji za novinare u Varšavi zamenik ministra pravde Patrik Jaki.

Vladajući poljski konzervativci iz stranke Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog žele takođe da promene Ustav da i tu ubace formulaciju da je ugled Poljske zaštićen poljskim zakonima.

„Izmene će omogućiti da tražimo visoke novčane odštete za takve fraze u inostranstvu“, kazao je Jaki.

Poljska vrlo osetljivo reaguje svaki put kada se, obično u stranim medijima, pojavi, najčešće u novinarskoj žurbi izraz „poljski koncentracioni logori“ i već godinama, ko god da je u Poljskoj na vlasti, reaguju poljske ambasade u tim zemljama i zahtevaju od redakcije izvinjenje i ispravku u „nemački nacistički logori u okupiranoj Poljskoj“.

Poljski dnevnik Žečpospolita pre nekoliko godina pokrenuo je masovnu i uspešnu akciju među Poljacima da kad god primete u stranim medijima izraz „poljski logori“ bombarduju redakciju mejlovima sa zahtevom za izvinjenjem.

Redakcije nekih vodećih zapadnih medija unele su nakon protesta u svoje interne novinarske smernice i upozorenje da se Aušvic i drugi nemački logori nikako ne nazivaju poljskim.

Paradoksalno, jednom prilikom je upravo taj izraz za koji će ako parlament usvoji izmene zakona pretiti pet godina zatvora, upotrebio javno u jednom govoru i američki predsednik Barak Obama.(Novosti)